Rouhani ütles mõned tunnid pärast Obamat esinedes, et on valmis ajaliselt piiritletud ja tulemustele orienteeritud tuumaläbirääkimisteks ega püüa suurendada pingeid Iraani ja USA vahel, vahendab Reuters.

„Ma kuulasin hoolikalt president Obama täna tehtud avaldust peaassambleel,“ ütles Rouhani. „Vastavalt Ühendriikide juhtkonna poliitilisele tahtele ja lootes, et nad hoiduvad sõda õhutavate survegruppide lühinägelike huvide järgimisest, võime me jõuda raamistikuni, et tulla toime oma erimeelsustega. Selle eesmärgi saavutamiseks peavad vastastikuses tegevuses valitsema võrdsed positsioonid, vastastikune lugupidamine ja rahvusvahelise õiguse tunnustatud põhimõtted.“

Obama ja Rouhani võimalikuks peetud kohtumine ÜRO-s ei leidnud teisipäeval siiski aset, sest iraanlased andsid mõista, et see oleks liiga keeruline, teatasid Obama administratsiooni kõrgemad ametnikud.

USA lauas istus Rouhani kõne ajal suursaadiku asetäitja Rosemary DiCarlo. Varem Obama kõnel ajal oli Iraani lauas kohal välisminister Javad Zarif.

Kuigi Rouhani kõnes puudus tema eelkäija Mahmoud Ahmadinejadi terav läänevastane retoorika, ei teinud ta siiski järeleandmisi. Ta kordas, et Teheran ei ole huvitatud tuumarelvadest.

„Tuumarelval ja teistel massihävitusrelvadel ei ole kohta Iraani julgeoleku ja kaitsedoktriinis ning need on vastuolus meie fundamentaalsete religioossete ja eetiliste veendumustega,“ ütles Rouhani oma esimeses kõnes ÜRO ees.

Kuigi Rouhani hoidus igasugustest vihjetest sellele, et Iisraelil pole õigust olemas olla, kritiseeris ta teravalt palestiinlaste kohtlemist, nimetamata siiski otseselt Iisraeli.

Palestiina on okupeeritud,“ ütles Rouhani. „Palestiinlaste põhiõigusi rikutakse traagiliselt ning neilt on võetud õigus naasta ja ligi pääseda oma kodudele, sünnipaigale ja kodumaale.“

Samuti mõistis Rouhani hukka rahvusvahelised sanktsioonid Teherani vastu.

„Vastupidiselt nende väidetele, kes neid järgivad ja kehtestavad, ei ole sihtmärkideks riigid ja poliitiline eliit, vaid pigem on need tavalised inimesed, kes muutuvad nende sanktsioonide ohvriteks,“ ütles Rouhani. „Ärgem unustagem miljoneid iraaklasi, kes rahvusvahelise õigusliku žargooniga õigustatud sanktsioonide tulemusena kannatasid ja kaotasid elu, ning paljusid teisi, kes jätkuvalt kannatavad kogu eluaja.“

Rouhani hoiatas, et katsed sundida Iraani tuumatehnoloogiast loobuma kukuvad läbi riigi tehnilise oskusteabe ja teadusliku asjatundlikkuse kõrge taseme tõttu.

„Tuumaalased teadmised Iraanis on nüüdseks kodumaisteks muudetud ning tuumatehnoloogia, sealhulgas rikastamine, on juba jõudnud tööstusliku tasemeni,“ ütles Rouhani. „Seetõttu on illusioon ja äärmiselt ebarealistlik arvata, et Iraani tuumaprogrammi rahumeelset iseloomu võiks tagada programmi takistamisega ebaseadusliku surve abil.“