Ahmadinejad tervitas britte Jeesus Kristuse sünnipäeva puhul ning väitis, et “rahvaste üldine soov on tagaispöördumine inimlike väärtuste juurde”, vahendab BBC.

Iraani presidendi väitel on probleemid ühiskonnas põhjustatud sellest, et Jumala prohvetite, sealhulgas Jeesuse sõnumit ei võeta enam kuulda.

President Ahmadinejadi esinemine jõuluajal on šokeerinud mitmeid parlamendiliikmed, kelle meelest on Iraani presidendi näol tegu ohtliku fanaatikuga, kellele laia levikuga briti telekanal ei peaks eetriaega andma. Channel 4 väidab aga, et nad vahendavad lihtsalt “alternatiivset maailmavaadet”.

Kõne, mis on farsi keeles koos ingliskeelsete subtiitritega on juba 16. kord, kui nimetatud telekanalis “alternatiivset jõulutervitust” näidati. Varem on britte sel moel pühade puhul tervitanud näiteks geide suurkuju Quentin Crisp, prantsuse näitlejanna Brigitte Bardot, Ozzy Osbourne’i abikaasa Sharon ja telekokk Jamie Oliver.

Eelmisel aastal esines oma jõulutervitusega üks Afganistanis käe kaotanud briti sõdur. Erinevalt varasematest kordadest näidatakse Iraani presidendi kõnet hilisõhtul ja mitte samal ajal kuninganna Elizabeth II ametliku jõulutervitusega.

Suurbritannia välisministeeriumi pressiesindaja teatas, et kuigi Briti meedia on igati vaba tegemaks oma programmilisi valikuid, tuleb arvestada, et see samm põhjustab solvumist ja naerualuseks muutumist mitte ainult kodus vaid ka sõbralikes välisriikides.

“Ma mõistan hukka telekanali otsuse anda kriitikavaba platvorm ohtlikule fanaatikule, kes eitab holokausti samal ajal valmistudes seda kordama ning väidab, et homoseksuaalsust pole olemas, kuigi samal ajal puuakse Iraanis selle pärast noori mehi tänavatel kraanade otsa,” kommenteeris leiboristist parlamendisaadik Louise Ellman. “Kes esitab järgmise aasta alternatiivse jõulutervituse? On see David Irving või Robert Mugabe?”

“Channel 4 on andnud eetriaega mehele, kes on lubanud hävitada Iisraeli ning jätkab kristlaste tagakiusamist oma riigis ka jõuluajal,” ütles konservatiive esindav parlamendiliige Mark Pritchard. “See olukord tõstatab teravalt esile küsimuse, kas Channel 4 peaks saama rohkem avalikke toetusrahasid oma programmi jaoks.”

“Iraanis mõistetakse islami kristluse vastu vahetanud inimesed surma. On perversne, et sel despoodil lastakse spekuleerida Kristuse vaadete kohta samal ajal, kui tema valitsus veab kristlasi võllapuu suunas,” väitis Iisraeli saadik Suurbritannias.