Ajatolla Khamenei, kellel on öelda lõplik sõna kõigi Iraani tähtsamate otsuste kohta, ütles, et Iisrael on liiga väike, et teda vaenlaseks nimetada, ning USA on kogu islamivabariigivastase vaenulikkuse keskus, vahendab Fox News.

„Sionistliku režiimi juhid ähvardavad meid mõnikord. Nad ähvardavad sõjategevusega. Nad pole sellises mõõdus, et neid võiks kanda Iraani rahva vaenlaste nimekirja,“ ütles ajatolla riiklikul telekanalil üle kantud esinemises.

Khamenei hoiatas, et kui Iisrael Iraani ründaks, teeks islamivabariik Tel Avivi ja Haifa maatasa.

Khamenei sõnul ei ole ta vastu otsekõnelustele USA-ga, et lahendada tuumavastasseis lääneriikidega. Ajatolla lisas aga, et ei ole selliste läbirääkimiste tulemuste suhtes optimistlik, kui Washington ei lõpeta islamivabariigi vastu sanktsioonide kehtestamist.

„Ameeriklased saadavad meile mitmeid teid pidi pidevalt sõnumeid ja ütlevad, et peame tuumateema üle läbirääkimisi,“ rääkis Khamenei. „Ma ei ole nende läbirääkimiste suhtes optimistlik. Miks? Sest meie varasemad kogemused näitavad, et dialoog tähendab Ameerika džentelmenide loogika järgi seda, et istume maha ja räägime, et teie lepite meie seisukohtadega. See ei ole dialoog. See on enese kehtestamine ja me ei alistu sellele.“

Khamenei sõnul oleks parim viis vastasseisu lahendamiseks see, kui lääs tunnistaks Iraani õigust uraani rikastamisele ja nõustuks järelevalveprotsessiga, tagamaks, et seda ei kasutata relvades.

„Iraan tahab ainult, et maailm tunnistaks tema rikastamisõigust, mis on loomulik õigus,“ ütles ajatolla.

Khamenei sõnul ei ole mingit põhjust, miks Teheran peaks usaldama USA-d, kui Washington ei usalda Iraani.

„Me oleme teile korduvalt öelnud, et me ei püüdle tuumarelvade poole. Te ütlete, et ei usu meid. Miks peaksime meie teid uskuma? Kui te ei ole valmis leppima ausa ja loogilise jutuga, miks peaksime meie leppima teie sõnadega, mida on nii palju kordi kummutatud?“ küsis Khamenei.

Khamenei väitis, et USA tahab, et tuumaküsimus jääks lahendamata, et tal oleks alus sanktsioonideks, mis tema sõnul on kahjustanud, kuid mitte halvanud Iraani majandust.

„Jah, sanktsioonidel on olnud mõju. Kui nad tahavad olla õnnelikud, las nad olla,“ ütles ajatolla. „Meie majandus kannatab naftast sõltumise probleemi all. Me peame oma majanduse sellest vabastama.“