Khazaee ütles ÜRO peaassamblee desarmeerimiskomisjonile, et "nende ebainimlike relvade täielik likvideerimine on ainus garantii nendega ähvardamise ja nende kasutamise vastu", vahendab BNS.

Iraani diplomaadi sõnul tuleks "riikidel tuumarelvavaba maailma võimalikult kiiresse saavutamisse panustada senisest rohkem poliitilist tahet".

Komisjon võttis vastu terve rea resolutsioone, seal hulgas Jaapani esitatud dokumendi "ühisest tegevusest tuumarelvade täieliku likvideerimiseni", mis mõistis karmilt hukka Põhja-Korea veebruarikuise tuumakatsetuse ja kutsus tuumariike tegema jõupingutusi oma arsenalide vähendamiseks ja kaotamiseks.

Ühtlasi ärgitab Tokyo resolutsioon kõiki riiki ühinema tuumakatsetuste keelustamise lepinguga (CTBT), rajama tuumarelvavabu tsoone ning Pyongyangi üles loobuma tuumarelvadest.

Resolutsiooni toetas 164 ja vastu oli vaid Põhja Korea, 14 riiki jäid erapooletuks, nende seas Iraan, Iisrael, Süüria, Venemaa, Hiina, Brasiilia ja India.

Iraani president Hasan Rouhani on otsimas lepitust islamivabariigi vastuolulise tuumaprogrammi osas, mis on toonud kaasa riigi majandust pitsitavad sanktsioonid. Lääs ja Iisrael kahtlustavad Teherani tuumarelva väljatöötamises. Iraani enda sõnul on tuumaprogramm rangelt tsiviilotstarbeline.

Maailma suurriikide (P5+1 ehk USA, Venemaa, Hiina, Suurbritannia, Prantsusmaa ning Saksamaa) ja Iraani järgmine kõnelustevoor Teherani tuumaprogrammi üle peetakse 7.-8. novembrini Genfis.