Soome ametnikud teatasid, et on Iraani võimudega kontaktis ning püüavad mehi vabastada, kirjutavad YLE, Reuters ja BBC.

Mehed vahistati laupäeval Abu Musa saare juures. Soomlased triivisid Araabia Ühendemiraatidesse tehtud kalastusreisi ajal Iraani kontrolli all olevatesse vetesse, teatas soome saadik Abu Dhabis Esa Hurtig.

Kõik kolm meest on Nokia Siemens Network’i töötajad.

Araabia Ühendemiraatidel ja Iraanil on diplomaatilised sidemed ja tihe kaubavahetus, kuid nad on segatud kolme aastakümne pikkusesse vaidlusesse kolme Pärsia lahes asuva saare pärast. Mõlemad riigid peavad Abu Musa saart endale kuuluvaks.

Soome välisministri ametniku Pasi Tuominen ütles, et Iraani võimude teateil on mehed heas seisukorras, kuid „me ei ole saanud nendega vahetut kontakti”.

Soome saadik Iraanis, Heikki Puurunen teatas, et saatkond püüab täna kohtuda Iraani ametnikega. Seni on suheldud vaid telefoni teel, kuna Iraanis oli esmaspäeval ja teisipäeval riiklik püha. „Me ei tea, kus mehi hoitakse,” ütles ta.

2006. aastal peeti kinni Iraanis kaks rootslast, kes pildistasid „tundlikke miltaarobjekte” ühel Iraanile kuuluval Pärsia lahe saarel. Mehed vabastati aprillis ning Iraan nimetas seda armuandmiseks.

Selle aasta märtsis vahistas Iraan 15 briti meremeest ja mereväelast pärast seda, kui oli pidanud kinni nende laeva, mis Teherani sõnul viibis Iraani vetes. Pärast kahte nädalat vangistust lasti mehed vabaks.