Õhustik riikide vahel on üha pingelisem alates tänavu kevadest, mil president Trump otsustas ühepoolselt rebida puruks tuumaleppe, mis leevendas sanktsioone vastutasuks tuumaprogrammi peatamise eest, vahendab uudisteagentuur Reuters.

„40 aasta jooksul ei ole olnud pahatahtlikumat meeskonda Iraani, iraanlaste ja islamivabariigi suunal kui tänane USA valitsus,“ ütles Rouhani Teherani Ülikooli ees. „Olid ajad, mil leidus üks inimene, kes oli vaenulik mõõdukate seas. Aga tänapäeval... istub ühe laua taga terve hulk halbu inimesi,“

Ta jätkas, süüdistades ameeriklasi psühholoogilises ja majanduslikus sõjapidamises ning islamivabariigi legitiimsuse kahtlemises. „Meie legitiimsuse vähendamine on nende (ameeriklaste –toim) lõplik eesmärk /…/ Ja kuidas režiimivahetus juhtub -õõnestades legitiimsust,“ ütles Rouhani, kasutades jutu sees ingliskeelset sõna „regime change“.

USA asus sügise eel islamivabariiki uuesti sanktsioonidega nüpeldama, piirates ka nende majandust suuresti üleval hoidvat naftaeksporti, mis süvendab kohalike hirme peatse ulatusliku majanduslanguse ees.