Khamenei süüdistas juhtunus ebapiisavaid turvameetmeid ja halba juhtimist ning kuulutas välja kolmepäevase leina, vahendab AFP.

„Saudi Araabia valitsus peab võtma tohutu vastutuse selle katastroofi eest,“ tsiteeris Iraani riiklik uudisteagentuur IRNA Khamenei sõnu. Ajatolla nõudis, et õnnetuste põhjustest ei tohi mööda vaadata. Kolmapäeval oli Khamenei öelnud, et Saudi Araabial on kohustus kaitsta kõiki palverändureid.

Saudi Araabiat kritiseerisid ka teised Iraani ametiisikud. Asevälisminister Hossein Amir Abdollahian ütles, et Saudi Araabia suursaadik Teheranis kutsutakse Iraani välisministeeriumi aru andma.

Iraani hadžiorganisatsiooni juht Said Ohadi ütles, et tragöödiani viisid halvad otsused. Ohadi sõnul olid teadmata põhjustel kaks teed suletud koha juures, kus toimub saatana sümboolne kividega pildumine. See jättis avatuks vaid kolm teed, mistõttu kogunes selline rahvamass.

„Tänased sündmused näitavad halba juhtimist ja tõsise tähelepanu puudumist palverändurite ohutusele,“ ütles Ohadi. „Muud seletust ei ole. Saudi Araabia ametnikud tuleb vastutusele võtta.“

Saudi Araabia tsiviilkaitseteenistus teatas, et rüseluses hukkus vähemalt 717 ja sai viga 863 inimest.

Abdollahian süüdistas Saudi Araabia ametnikke ka "taktituses", mis puudutab turvalisust hadžil.

„Me ei saa mingil juhul jääda ükskõikseks selle Saudi Araabia vastutustundetu käitumise suhtes. Sellega tegeldakse diplomaatiliste kanalite kaudu,“ ütles Abdollahian.

Saudi Araabia tervishoiuminister Khaled al-Falih süüdistas tragöödias distsiplineerimatuid palverändureid ning ütles, et seda oleks saanud ära hoida, kui oleks järgitud juhiseid.