“Meid ähvardab oht Iraani poolt. Iraanis on radikaalne režiim, mis on 2006. aastaks võimeline tuumarelvi omama,” ütles Iisraeli välisminister Silvan Shalom Roomas pärast kohtumist oma Itaalia ametivenna Franco Frattiniga.

“Ja 2006. aastal võib (Iraanis) olla veel radikaalsem režiim kui praegu. See ohustab minu meelest nii Euroopa, Venemaa, Lähis-ida kui kogu maailma stabiilsust,” jätkas Shalom.

Iisrael toetab USA väiteid, et Teheran tegeleb tuumarelvade ehitamisega. Iraan kinnitab, et tema tuumaprogramm on täiesti rahumeelne, kuid keeldub Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuri (IAEA) nõudest lasta oma tuumarajatisi rangemalt kontrollida. Iraan on alla kirjutanud tuumarelva leviku tõkestamise leppele (NPT), kuid tahab enne karmima kontrolliga nõustumist vabaneda sanktsioonidest, mis piiravad ta ligipääsu tuumatehnoloogiale.

Iisraelil endal arvatakse olevat umbes 200 tuumalõhkepead. Juudiriik keeldub oma tuumategevusest rääkimast, ei ole NPT-le alla kirjutanud ega ka oma tuumarajatisi IAEA-le avanud.