Rouhani ütles laupäeval islamiühtsuse konverentsil pealinnas Teheranis, et „usuvendadel Saudi Araabias ei ole kindlasti vaja Teherani karta“, vahendab uudisteagentuur AP.

Tema sõnul tuleb Lähis-Ida riikidel öelda „ei“ USA president Donald Trumpi, aga ka USA Kongressi „solvangutele ja ühepoolsetele sanktsioonidele“, mille abiga üritatakse piirkonda „kuritegelikul moel orjastada“.

„Ameerika Ühendriikidel on soov Lähis-Ida orjastada,“ kuulutas Rouhani. „Islamiriikidel ei tuleks mitte rullida seesuguste kurjategijate ees lahti punast vaipa, vaid moodustada Lähis-Ida pahaloomulise kasvaja (USA ja Iisrael -toim) vastu ühisrinne.“

Tema meelest ei ole saudidel tegelikult Ameerika Ühendriikide „solavat“ sõjalist abi vaja. „Me oleme valmis Saudi Araabia rahva õigusi kaistma kogu oma sõjalise jõuga, olgu see siis terrorismi või suurvõimude eest,“ ütles ta. „Ja meie ei küsi teilt selle eest 450 miljardit dollarit ega solva teid seejärel,“ pöördus Rouhani saudide poole.

USA president Donald Trump otsustas asuda Iraaniga tülijalale pärast omavaheliste suhete paranemist ekspresident Barack Obama ametiajal. Trump rebis ametisse astudes ribadeks ajaloolise tuumaleppe ja kehtestas islamivabariigile ühepoolselt uuesti karmi sanktsioonide paketi.
Teherani ja Riyhadi sõjakirves tuleneb aga ennekõike religioossetest erinevustest: esimest domineerib nimelt šiiitlik, teist aga sunniitlik usuvool.