Iraani president Hassan Rouhani kutsus kogu maailma moslemeid üles ühinema ja karistama Saudi Araabia valitsust viimase tegude eest, vahendab AFP.

„Kui praegused probleemid Saudi valitsusega oleksid pelgalt hadžiteemalised… oleks võib-olla olnud võimalik leida viis nende lahendamiseks ja õigele teele suunamiseks,“ ütles Rouhani uudisteagentuuri IRNA vahendusel. „Kahjuks valas see valitsus, pannes regioonis toime kuritegusid ja toetades terrorismi, tegelikult moslemite verd Iraagis, Süürias ja Jeemenis.“

Varem sel nädalal mõistis hadži ja pühapaikade haldamise saudide poolt karmilt hukka Iraani kõrgeim juht, ajatolla Ali Khamenei, kes süüdistas Saudi Araabia valitsevat perekonda ligi 2300 palveränduri mõrvas eelmise aasta palverännaku käigus puhkenud rüseluses.

„Kõhklemine ja suutmatus päästa poolsurnud ja vigastatud inimesi… on samuti ilmselge ja vastuvaidlematu. Nad mõrvasid nad,“ kirjutas Khamenei esmaspäeval.

Saudi Araabia juhitud kuuest riigist koosnev Pärsia lahe koostöönõukogu andis kolmapäeval vastulöögi, nimetades Khamenei avaldust asjakohatuks ja solvavaks ning meeleheitlikuks katseks hadži politiseerida.

Khamenei nimetas Saudi Araabia kuninglikku perekonda „väikesteks ja armetuteks saatanateks, kes värisevad hirmust Suure Saatana (USA) huvide ohtu seadmise ees“.

Saudi Araabia kõrgeim islamivaimulik, suurmufti Abdulaziz al-Sheikh vastas teisipäeval ajalehes Makkah: „Me peame mõistma, et need ei ole moslemid, nad on Magi lapsed ja nende vaenulikkus moslemite vastu on vana.“ Magi viitab zoroastristlikule religioonile, mis valitses Iraanis enne islamit ning mida mõnikord kasutatakse iraanlaste solvamiseks.

See omakorda kutsus esile Iraani välisministri Mohammad Javad Zarifi üllatavalt karmi vastuse. „Tõepoolest ei ole mingit sarnasust iraanlaste ja enamiku moslemite islami ning Wahhabi esivaimulike ja Saudi terroriisandate jutlustatava fanaatilise äärmusluse vahel,“ ütles Zarif.