„Iraagi julgeolekujõud on välja kuulutanud eriolukorra Bagdadis,“ teatas Iraagi armee pressiesindaja brigaadikindral Saad Mann NBC News vahendusel. „Kõik sissepääsud Bagdadisse on suletud. Kellelgi ei lubata pealinna siseneda. Ainult neil, kellel on soov lahkuda, võivad seda teha.“

Tuhatkond meeleavaldajat tungis eile õhtul Iraagi parlamendihoonesse.

Telekaadrite vahendusel võis näha juubeldavat rahvamassi parlamenti voolamas. Inimestel olid käes Iraagi lipud ja nad karjusid „rahumeelne, rahumeelne“. Teadete kohaselt ei saanud keegi vigastada.

Al-Sadrile lojaalsed võitlejad aitasid hiljuti kaitsta pealinna Islamiriigi sõdalaste eest. Nüüd on nad aga juba nädalaid avaldanud Rohelise Tsooni sissepääsu juures meelt valitsuse saamatuse, korralageduse ja korruptsiooni vastu ning kutsunud üles läbi viima laiapõhjalisi reforme.

Sadr kutsus laupäeval enda järgijaid parlamendihoonest lahkuma ja jätkama meeleavaldust suurel väljakul, mis asub Rohelise Tsooni sees.

Iraagi julgeolekujõud kasutasid pisargaasi ja tulistasid õhku, et vältida protestijate sisenemist Rohelisse Tsooni USA saatkonna lähedal, ütles allikas Reutersile. Kuid Iraagi peaminister Haider al-Abadi ütles sama päeva õhtul, et olukord Bagdadis on kontrolli all, ja palus meeleavaldajatel naasta selleks ette nähtud aladele.

Washington teatas, et saatkonda ei evakueerita ja selle töötajatel ei ole hoones ohtlik viibida.

Peaminister al-Abadi võitleb juba pikemat aega sisemise poliitilise ebastabiilsusega. Valitsusväed jätkavad võitlust terroriorganisatsiooniga ISIL, samal ajal kui madalate naftahindade tõttu on valitsemas majanduslik kitsikus.

Meeleavaldajate Rohelisse Tsooni tungimine tekitab küsimusi al-Abadi tuleviku osas. Peaministril on olnud raskusi ilmaliku valitsuse moodustamise ja lokkava korruptsiooni ohjeldamisega. Samuti süüdistavad tuhanded iraaklased valitsust suutmatuses tagada elektri ja puhta joogivee olemasolu.

Samuti on eilse juhtunu valguses küsimärgi all Iraagi julgeolekujõudude võimekus tagada saatkondade ja võtmeministeeriumide turvalisus.

ÜRO väljendas täna hommikul sügavat muret Bagdadis toimuva pärast.