Põhja-Iraagis USA vägesid juhtiva kindralmajor Mark Hertlingi sõnul andsid naised end üles pärast seda, kui kohalik usujuht ja nende perekonnad olid neid veennud, et enesetapurünnakud käivad islami tõekspidamiste vastu, vahendab Associated Press.

USA armee andmetel on sel aastal 35 naissoost suitsiiditerroristi korraldanud 31 plahvatust. 2007. aastal oli see arv vaid kaheksa.

Hertlingi sõnul oli kohalik usujuht nädala alguses USA vägedega ühendust võtnud ja rääkinud neile 21-liikmelisest naisterühmast, mis on osa enesetapjatest pommipanijate võrgustikust. Kolmapäeval 18 naist alistusid ja kirjutasid alla lubadusele enesetapurünnakuid mitte sooritada.

Naised olid Hertlingi sõnul noored ning mõjukatest perekondadest, mida juhivad šeigid.

Naiste kasutamine enesetapurünnakutes on osa mässuliste taktika muutusest, et vältida avastamist armee kontrollpunktides. Naised, kes kannavad traditsioonilisi laiu musti rüüsid, mille alla on kerge lõhkeaineid peita, lubatakse meesvalvuritega mehitatud kontrollpunktidest sageli kontrollimata läbi.

Mõnesid naisi ajendab enesetapurünnakule kättemaks, kuid enamasti arvatakse nad olevat naised, kes ei suuda üle saada leinast vägivalla tõttu kaotatud meeste, laste ja teiste lähedaste pärast.