Facebookis avaldatud enne ja pärast pildipaari puhul paistab esmapilgul kõik selge olevat. Esimesel pildil on sõjavarustuses habemega mees, kes kannab automaati. Teisel pildil on sarnane mees, aga raseeritud, ning kannab T-särki ja seljakotti. Foto on väidetavalt tehtud Makedoonia piiril, vahendab BBC News.

„Mäletate seda tüüpi? Poseeris Islamiriigi fotodel eelmisel aastal – nüüd on ta „pagulane“,“ võib lugeda pildi juures olevast seletusest. „Kas me oleme mingid jobud!“

Viimastel päevadel üle 70 000 korra jagatud pilt levis ka Twitteris ja seda kommenteeriti mitu tuhat korda.

See mees ei ole aga asüülitaotlejaks maskeerunud Islamiriigi võitleja. Tegelikult on tema isik asüülitaotleja kohta ebatavaliselt hästi dokumenteeritud. Tema nimi on Laith al-Saleh ning eelmisel kuul kirjutas temast uudisteagentuur Associated Press. Enese sõnul oli ta Vaba Süüria Armee väepealik ning enne kodusõda töötas ta oma kodulinnas Aleppos krohvijana.

„Umbes 70 protsenti linnast on hävitatud ... Süürias otsib mind taga Al-Qaida, Daesh (Islamiriik), valitsus – ma võitlesin nende kõigi vastu. Mõned inimesed kardavad. Mina mitte,“ ütles ta AP-le.

Kaks Facebookis avaldatud fotot avaldati kõrvuti veebilehel The Atlantic veidi pärast AP loo avaldamist. Pilt ringles seejärel Twitteris ja Facebookis, kus detaile Salehi võitluse kohta Süürias moonutati.

Jaga
Kommentaarid