Oma Läti-visiidi järel koostatud raportis soovitab Gil-Robles Lätil anda mittekodanikele õigus osaleda omavalitsuste valimistel, samuti ratifitseerida vähemuste õiguste kaitse konventsioon.

Gil-Robles leiab, et Läti peaks kiirendama mittekodanike naturalisatsiooniprotsessi, selleks tuleks aga soodustada nende kaasamist poliitilisse ellu, esmajoones läbi õiguse osaleda kohalike omavalitsuste valimises.

Volinik soovitab samas lihtsustada naturalisatsiooniprotsessi sotsiaalse kaitseta elanikkonnarühmadele, mõelda läbi tasuta naturalisatsiooni võimalus.

Gil-Robles soovitab Lätil samas kindlustada hariduse kvaliteedi kõrge taseme säilimine haridusreformi läbiviimise raames, soodustada haridus- ja teadusministeeriumi koostööd õpetajate ja lapsevanematega haridusreformi optimaalse mudeli valikul.

Ka tuleks EN-i ametniku hinnangul pehmendada keelekasutuse nõudeid, muuhulgas lubada riigiorganitega kirjavahetust pidada ka vähemuste keeltes. Ta peab vajalikuks suurendada läti keele õpetamise projektide rahastamist, et vähemuste esindajad saaksid tasuta oma riigikeeleoskust parandada.

Vähemuste keeleoskuse parandamiseks mõeldud keeleõpetajate ja õppeprogrammide ettevalmistamiseks soovitab Gil-Robles luua kolmanda järgu haridusprogramme, kindlustada vähemuskeelsete õpikute kirjastamine.

Gil-Robles pöörab oma raportis samuti tähelepanu vajadusele kindlustada naiste ja laste efektiivne kaitse perevägivalla eest, aidata kaasa riigiasutuste ning eraomanike ja üürnike huve esindavate ühenduste koostööle, lahenduse leidmiseks olukorras, kui üürnikud pole suutelised tasuma turuhindadele vastavat üüri.

Samuti leiab volinik, et tuleks parandada Läti vanglate materiaalset olukorda, ning soovitab sulgeda Riia keskvangla haigla, viies vangide ravimise haigla täieliku rekonstrueerimiseni üle teise, haigete ravimiseks paremini sobivasse kohta.

Ka soovitab EN-i esindaja lõpetada õiguskaitseorganite omavoli ning kindlustada rikkumisi toime pandud korrakaitsjate karistamise süsteemi toimimine.

Läti välisministeeriumi kantsler Maris Reikstinš ütles BNS-ile, et pärast Gil-Robles’ ettekande arutamist Euroopa Nõukogu Parlamentaarses Assamblees (ENPA) tutvustatakse seda Läti valitsuse ja seimi esindajatele, kes peavad andma hinnangu, milliseid voliniku soovitusi saab täita ning milliseid mitte. Seejärel tuleb otsustada, millised struktuurid hakkavad neid täitma.

Riekstinš lisas, et raportis on osutatud paljudele valdkondadele, milles Läti on teinud edusamme. Seaduste võimaliku muutmise küsimust ta kommenteerima ei soostunud, nentides, et see kuulub seimi, mitte välisministeeriumi kompetentsi.

Gil-Robles koostas oma raporti 2003. aasta 5.-8. oktoobrini kestnud visiidi tulemuste põhjal.