Suurbritannia valitsuse teatel on Abu Qatada oht rahvuslikule julgeolekule, kuid tema väljasaatmine Jordaaniasse on blokeeritud, teatab BBC News.

Hispaania kohtunike poolt Suurbritannia mudžaheedide vaimseks juhiks nimetatud Abu Qatada kohta on Briti võimud varem teatanud, et ta andis nõu neile, kelle eesmärk oli terroriaktide, sealhulgas enesetapuplahvatuste korraldamine.

Abu Qatada on esinenud ka 2001. aasta 11. septembri terroriaktide ühe korraldaja korteris salvestatud vihaõhutamisvideos ning Jordaanias on ta tagaselja süüdi mõistetud terroriakti kavandamises.

Kohtunik lõpetas Abu Qatada kuus aastat kestnud vangistuse pärast seda, kui Euroopa inimõiguste kohus keelas tema Jordaaniale väljaandmise. Euroopa inimõiguste kohtu väitel võidakse Jordaanias Abu Qatada vastu kasutada piinamise teel saadud tõendeid.

Abu Qatadale kehtestati Suurbritannias ranged reeglid. Tal on lubatud kodust lahkuda tunniks ajaks kaks korda päevas. Samuti on tal eletrooniline valveseade. Abu Qatadal on keelatud külastada mošeed, juhatada palvusi, teha kirjalikke avaldusi ning kohtuda 27 inimesega. Keelatud on ka mobiiltelefoni ja interneti kasutamine. Mõnedel andmetel on tal keelatud ka lapsi kooli viia.

Suurbritannia valitsus peab suutma Abu Qatada kolme kuu jooksul riigist välja saata, vastasel juhul need piirangud kaovad.

Suurbritannia peaminister David Cameron ja Jordaania kuningas Abdullah rääkisid eelmisel neljapäeval telefoni teel ja leppisid kokku, et leiavad olukorrale lahenduse.

„Ei saa olla õige, et suveräänses riigis on keegi, keda seal peetakse äärmiselt ohtlikuks isikuks ja keda ei saa kuidagi riiki jätta, aga kardetakse tema inimõiguste pärast,“ ütles konservatiivide parlamendiliige Peter Bone. „Mida öelda kõigi meie kodanike inimõiguste kohta – meie meeste ja naiste ja laste?“

Abu Qatadale pole Suurbritannias kunagi kriminaalsüüdistust esitatud, kuid ministrite sõnul on ta äärmiselt ohtlik.