Maavärina epitsenter asus 308 meremiili (555 kilomeetri) kaugusel Banda Acehist edelas, märkis USGS agentuuride vahendusel.

Inimesed teatasid Twitteris, et maavärinat oli tunda Singapuris, Tais, Malaisias ja Indias. Kõrghooned Malaisia läänerannikul kõikusid vähemalt minuti.

Vaikse ookeani tsunamihoiatuskeskus teatas pärast maavärinat, et tsunami on tekkinud, kuid selle mõju pole teada. Võimudel soovitati asuda asjakohaselt tegutsema.

Tsunamihoiatuskeskuse hoiatuses öeldi, et sellise tugevusega maavärinal on potentsiaal tekitada laiaulatuslik purustav tsunami, mis võib tekitada kahjustusi kogu India ookeani ümbruse rannikutele.

Reuters teatas, et inimesed hakasid liikuma kõrgematesse piirkondadesse.

Indoneesia president Susilo Bambang Yudhoyono ütles pealinnas Jakartas ajakirjanikele, et tsunamist pole seni teateid, kuid tuleb jääda valvele.

„Meie hoiatussüsteem töötab hästi ja ma olen andnud rahvuslikule päästeteenistusele korralduse lennata kohe Acehi, et kindlustada, et olukord oleks kontrolli all ja võetaks tarvitusele kõik vajalikud meetmed,“ ütles president.

Indoneesia maavärinate jälgimise agentuur teatas, et tsunamihoiatus jääb kehtima veel mõneks tunniks, kuid seni pole teateid mõõna kohta, mis viitaks sellele, et vesi taganeb enne tsunami saabumist.

USA geoloogiateenistuse USGS esindaja Bruce Presgrave ütles BBC-le, et selle maavärina iseloom muudab tsunami tekke vähem tõenäoliseks, sest maakoor liikus horisontaalselt, mitte vertikaalselt, mistõttu ei liigutanud see suurt hulka vett.

„Me ei saa võimalust välistada, aga horisontaalne liikumine tekitab vähema tõenäosusega purustava tsunami,“ ütles Presgrave.

Indoneesia katastroofide leevendamise agentuuri esindaja Sutopo ütles, et maavärinat oli väga tugevalt tunda.

„Elekter on ära, on liiklusummikud kõrgematesse piirkondadesse jõudmiseks. Kõikjal kõlavad sireenid ja koraanitsitaadid mošeedest,“ ütles Sutopo.

Tai katastroofidebüroo teatas, et inimesed Phuketi, Phang Na ja Andamani provintside rannikul peaksid kuuletuma hoiatustele ja evakueeruma.