Hukkamine rõhutab Indoneesia presidendi Joko Widodo karmi liini surmanuhtluse täideviimisel, mis on kahjustanud diplomaatilisi suhteid mitmete riikidega, vahendab Reuters.

Austraallased Myuran Sukumaran ja Andrew Chan lasti maha koos nelja nigeerlase, ühe brasiillase ja ühe indoneeslasega.

Üks vang jäeti viimasel hetkel ellu. Filipiinidelt pärit majateenija Mary Jane Veloso, kes vahistati 2010. aastal pärast 2,6 kilogrammi heroiiniga Indoneesiasse saabumist, eemaldati mahalastavate hulgast pärast Manila taotlust. Indoneesia peaprokuratuur teatas, et Velosol lubatakse tunnistusi anda, sest naine, keda kahtlustatakse narkootikumi tema asjade hulka panemises, andis end teisipäeval Filipiinidel politseile üles.

Austraalia teatas, et kutsub tagasi oma suursaadiku Jakartast. Brasiilia on seda juba teinud veel ühe oma kodaniku hukkamise tõttu jaanuaris. Nüüd kaalub Brasiilia, milliseid samme järgmiseks astuda.

Austraalial on naaberriik Indoneesiaga tihedad kaubandus- ja poliitilised suhted. Austraalia teatas, et hukkamine kaubandussuhteid ei mõjuta. Brasiilia ei soovi aga ohvriks tuua väärtuslikke sõjalisi kontakte.

ÜRO nimetas hukkamist äärmiselt kahetsusväärseks ja äärmiselt kurvaks ning kutsus Indoneesiat surmanuhtluste moratooriumi taastama.

Brasiilia surmamõistetu religioosse nõustaja Charlie Burrowsi sõnul keeldusid kõik kaheksa enne hukkamist silmade katmisest.

Austraalia meedia teatel läksid mehed surma lauldes.