Kohaliku julgeolekuagentuuri väitel puudus ka Eestis avalikkuse ees kurikuulsaks saanud firmale AdvanFort kuuluva laeva Seaman Grand Ohio liikmetel vajalik dokumentatsioon kõrgtasemeliste relvade ja laskemoona omamiseks, vahendab ajaleht The Hindu. Samuti ei osanud laeva meeskond selgitada, miks nad sisenesid India vetesse.

Kohaliku rannavalve juhi Satya Prakash Sharma sõnul said rannavalvurid reede õhtul teate, et Tuticorini lähedal vetes on nähtud laeva relvastatud meestega.

Pärast aluse elektroonilist jälgimist võttis India rannavalve laev "Naiki Devi" aluse enda kontrolli alla ja eskortis selle laupäeval Tuticorini sadamasse.

Lehe väitel oli laeva valvurite/meeskonna seas britte, ukrainlasi, eestlasi ja indialasi, kes kõik kuulati julgeolekuagentuuride poolt üle. Merendusportaali Maritime Bulletin teatel on kinnipeetutest lausa 14 eestlased, kuus britti, neli indialast ja üks ukrainlane.

Kohalik rannikupolitsei teatas, et on uurimas võimalust, nagu oleks laev vedanud ka illegaalseid relvi.

India kaitsejõudude sõnul väitsid meeskonna liikmed, et nad olid pakkumas turvateenust kaubalaevale ning neil on olemas luba relvade kandmiseks.

Hetkel on võimud ootamas laevakompaniilt ametlikku nõuet enda vara kohta.

Kui ajaleht kontakteerus AdvanFort`i hädaabikeskusega USA-s, siis sealt vastati, et enne kommentaari andmist tuleb neil enne kontakteeruda peakorteriga. Sellest hoolimata ei olnud laupäeva õhtuks veel ametlikku kommentaari kompaniilt tulnud.

AdvanFort`i koduleht ütleb, et see on erafirma, mille peakontor asub Washingtonis ning millel on kontorid üle maailma.

Siiski on see firma Eesti avalikkusele juba kurikuulsaks saanud. Nimelt tegi "Pealtnägija" 2011. aastal loo sellest, kuidas Eesti eraturvamehed tõrjuvad kahtlase firma all Aafrikas piraate. Selleks firmaks oligi AdvanFort.

Saates kirjeldati toona, kuidas endised kaisteväelased Almar ja Rain otsustasid minna täispikale, kahekuulisele missioonile, kuid see lõppes nende jaoks häbiga ning rahaliselt vastu pükse saamisega.

Eesti välisministeeriumi teatel ei ole kinnipeetud eestlased ega ka ametivõimud nendega ühendust võtnud. Siiski hoiab Eesti välisministeerium pressiesindaja kinnitusel juhtumi kulgemisel silma peal ja annab vajadusel enda igakülgset abi.