Tüli kahe suurriigi vahel, kes peaksid olema liitlased, ägenes kiiresti pärast India New Yorgi peakonsuli asetäitja Devyani Khobragade arreteerimist eelmisel nädalal. Naist süüdistati valedokumentide esitamises tööviisa saamiseks oma koduabilisele, vahendab Fox News.

India ametnike väitel vahistati Khobragade eelmisel neljapäeval, kui ta viis oma tütart kooli, teda hoiti kongis koos narkomaanidega ning riietati lahti ja otsiti läbi. Viimast kinnitasid ka USA võimud. Just lahtiriietamine ja läbiotsimine kutsus Indias esile raevu ja diplomaatilise vastasseisu.

Ajaleht Indian Express teatas teisipäeval, et USA konsulaadi töötajatele ja nende perekondadele anti käsk tagastada ID-kaardid ning Ameerika ametnikelt nõuti üksikasjalikku informatsiooni indialaste kohta, kelle nad on tööle palganud. Nendele nõudmistele võib ajalehe teatel järgneda Indias paiknevate Ameerika ametnike puutumatuse ja soodustuste ümbervaatamine.

Press Trust of India teatas, et India valitsus on astunud samme ka USA diplomaatidelt lennujaamapasside äravõtmiseks. Lisaks sellele eemaldas politsei USA saatkonna juurest New Delhis liiklustõkked.

Kolmapäeval India meedias avaldatud e-kirjas väitis Khobragade, et tal pandi korduvalt käed raudu, riietati lahti ja otsiti läbi kehaõõnsused ning teda koheldi vaatamata tema korduvatele kinnitustele diplomaatilise puutumatuse kohta nagu tavalist kurjategijat.

USA riigidepartemangu pressiesindaja Marie Harf väljendas teisipäeval muret tõkete eemaldamise pärast ning rõhutas, et India esindajatele on selgitatud, et neid on vaja julgeoleku tagamiseks.

Riigidepartemang üritas ka sündmuste olulisust vähendada.

„Ühendriigid ja India naudivad laiaulatuslikku ja sügavat sõprust ning see üksikepisood ei ole iseloomulik meie lähedastele ja vastastikusel austusel põhinevatele sidemetele,“ ütles Harf teisipäeval. „Me mõistame, et see on Indias paljudele tundlik teema. Sellele vastavalt uurime me selle arreteerimisega seotud protseduure, et teha kindlaks, kas kõiki asjassepuutuvaid protseduurireegleid järgiti ja kõiki võimalusi viisakaks kohtlemiseks kasutati.“

India välisminister Sujatha Singh kutsus välja USA suursaadiku Nancy Powelli, et esitada ametlik kaebus.

India rahvusliku julgeoleku nõunik Shivshankar Menon nimetas Khobragade kohtlemist põlastusväärseks ja barbaarseks.

India poliitikud nii valitsusparteist kui ka opositsioonierakondadest keeldusid teisipäeval kohtumast New Delhis viibiva USA kongressi delegatsiooniga. India valitsus teatas, et on šokeeritud ja vapustatud viisist, kuidas diplomaati USA-s alandati.