Esmaspäeval lükkas Iisraeli ülemkohus tagasi Palestiina võitlejate rünnakute ohvrite apellatsiooni vangidevahetuse edasi lükkamiseks 48 tunni võrra, teatab BBC News.

Esimesed 477 palestiina vangi on hakanud juba vanglatest lahkuma. Arvatakse, et tegemist on naiste ja egiptlastega. Ülejäänud 550 vabastatakse järgmisel kuul.

„Ma mõistan, et raske on leppida, et alatud inimesed, kes panid toime õõvastavaid kuritegusid teie lähedaste vastu, ei maksa täit hinda, mida nad on ära teeninud,“ kirjutas Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu asjaga seotud Iisraeli perekondadele.

Gazas valmistub Hamas samal ajal 295 endise vangi kangelastena vastuvõtmiseks.

Kogu päeva toimuvad sündmused on hoolikalt kavandatud.

Teisipäeva varahommikul kohaliku aja järgi tuuakse 25-aastane Shalit Rafahi piiriületuspunkti Gaza ja Egiptuse vahel.

477 palestiina vangi viiakse Kerem Shalomi piiriületuspunkti Iisraeli ja Egiptuse vahel, mis asub Rafahist 10-minutise autosõidu kaugusel.

Shalit antakse üle egiptlastele Iisraeli esindajate juuresolekul.

Kui tema vabastamine on kinnitatud, vabastab Iisrael 27 naisvangi. Shalit viiakse seejärel Kerem Shalomi.

Kui Shalit on helistanud oma vanematele ja läbinud lühikese meditsiinilise ülevaatuse, viiakse ta helikopteriga Tel Nofi õhujõudude baasi Iisraelis.

Samal ajal ületavad Gazasse suunduvad palestiina vangid Kerem Shalomis Iisraeli-Egiptuse piiri.

Egiptus hoolitseb aga selle eest, et väljasaadetavad viidaks vastuvõtjariikidesse, mille hulgas on Türgi, Süüria ja Katar.

Jordani jõe läänekaldale suunduvad vangid viiakse Bituniya kontrollpunkti, kus nad antakse üle Palestiina omavalitsusele.

Shalitile tehakse Tel Nofis põhjalikum meditsiiniline ülevaatus ning ta kohtub seal perekonna ja peaminister Netanyahuga.

Kui Shaliti tervisega on kõik korras, lendab ta koos perega Põhja-Iisraeli ning konvoi eskordib ta kodulinna Mitzpe Hilasse Lääne-Galileas.