Peres vabandas
Knesset
’isse kuuluva äärmuslike ja araabia-vastaste vaadete poolest tuntud Yisrael Beiteinu erakonda kuuluv saadiku Avigdor Liebermani parlamendis Egiptuse riigipea Hosni Mubareki aadressil öeldud jämeduste eest, kirjutab Iisraeli ajaleht Yediot Ahronoth.

Nõukogude Liidus Chişinăus sündinud Lieberman sõimas Egiptuse presidenti oma Iisraeli välispoliitikale pühendatud kõnes, milles ta kritiseeris Mubaraki soovimatust juudiriiki külastada.

„Aeg-ajalt me kohtume Mubarakiga Egiptuses, kuid ta pole veel kordagi siia ametliku visiidiga tulnud,“ viitas Lieberman Mubaraki eelkäijale Anwar Sadatile, kes käis Iisraelis visiidil.

„Iga endast lugupidav liider on selliseid kohtumisi ettevõtnud. Kas ta (Mubarak) tahab meiega rääkida? Tulgu siia. Kui ta ei taha siia tulla, siis ta võib põrgusse kerida,“ teatas Lieberman.

Soovimata Kairoga suhteid rikkuda helistas Iisraeli president koheslt pärast seda kõnet Mubarakile ja palus talt Liebermani sõnade eest vabandust. Peres märkis, et austab väga oma kolleegi ning, avaldas lootust, et üks ettevaatamatu repliik, ei suuda kahe riigi vahelisi suhteid rikkuda.

Ka Iisraeli peaministri kohusetäitja Ehud Olmert, ütles, et neid sõnu ei oleks pidanud kunagi välja ütlema, sest need sõnad on "kasutud ja kahjulikud".

"Egiptus ja Mubarak on Iisraeli strateegilised partnerid," lisas Olmert, kes peab Mubarakit oma lähedaseks sõbraks.