„On olemas neid, kes eitavad holokausti toimumist,” ütles Netanyahu Iisraeli holokaustimemoriaalis vaatamiseks üles pandavaid jooniseid vastu võttes Associated Pressi vahendusel. „Las nad tulevad Jeruusalemma ja vaatavad neid jooniseid, neid surmavabriku jooniseid.”

Netanyahu tõmbas Saksamaal selge paralleeli natsiajastu sündmuste ja tänapäeva vahel. Tema sõnul ei teinud maailm piisavalt palju Euroopa juutide mõrvamise takistamiseks ja peab ka nüüd kiiresti tegutsema „relvastatud barbaarsuse” vastu.

„Me ei tohi lasta neil, kes tahavad sooritada massimõrva, neil, kes kutsuvad üles juudi rahva või juudi riigi hävitamisele, takistamatult tegutseda,” ütles Netanyahu arvatavasti Iraanile viidates.

Saksa ajalehe Bild väljaandja Axel Springer Verlag sai Auschwitzi joonised oma valdusse eelmisel aastal ühelt sakslaselt, kes väitis, et leidis need endises Ida-Berliinis asunud korterit renoveerides.

Kirjastaja ja Saksamaa liiduarhiiv on dokumentide ehtsust kinnitanud.

Jooniste tagaküljele märgitud numbrid viitavad sellele, et need võivad pärineda mõnest arhiivist, arvatavasti Ida-Saksamaa julgeolekuministeeriumi Stasi Kolmanda Reichi dokumentide kogust.

Joonised sisaldavad esialgse Auschwitzi laagri ja selle laienduse Auschwitz-Birkenau põhiplaane. Viimases toimus enamik mõrvu. Joonised on allkirjastanud SS-i juht Heinrich Himmler ja Auschwitzi komandant Rudolf Höss.

Neljapäeval külastas Netanyahu veel ka Berliinis Wannsee järve ääres asuvat maja, kus 20. jaanuaril 1942. aastal toimus kurikuulus konverents, millel koostati ametlik plaan Euroopa juutide süstemaatiliseks hävitamiseks.

Saksamaa liidukantsler Angela Merkel rõhutas Saksamaa erilisi kohustusi Iisraeli suhtes, öeldes, et Saksamaa peab alati Iisraeli kaitsma.

Sellele järgnes spontaanne ja soe käepigistus Netanyahu ja Merkeli vahel.