Päästetöötajad jätkasid reedel teenistuskoertega hoone rusude alt inimeste otsimist. Kreeka, Kenya ja Türgi maavärinates treenitud päästeüksusele on appi tulnud vabatahtlikud, kellest paljud kaevavad lausa paljaste kätega.

Iisraeli raadio teatel Iisraeli 53-aastase ajaloo suurimas tsiviilkatastroofis hukkunuid 24 ja nende seas on lapsi.

Politsei ja armeeametnikud kinnitasid, et Jeruusalemmast läänes Talpioti tööstuspargis asuva 15-aastase Versailles’ halli varingu põhjustas ehitustehniline viga, mitte araablaste rünnak.

“See oli konstruktsiooniviga, mitte terrorijuhtum,” ütles Iisraeli armee sisevägede ülem kindralmajor Gabi Ofir.

Tema sõnul võib rusude läbiotsimine kesta neli kuni viis päeva. Kogemused näitavad, et inimesed võivad nii kaua elada, sõnas ta.

Pressikonverentsi andnud ametnikud keeldusid ohvrite ja rusude alla lõksu jäänute arvu nimetamast, aga päästetöötajad ütlesid, et surma sai vähemalt 24 ja 70-100 inimest on seni leidmata. Vigastatuid on 309.

“Mingit plahvatust ei olnud. Põrand avanes mu jalge all. Ma nägin, kuidas mu vennad alla kukkusid ja mine kukkusin neile otsa,” rääkis pulmakülaline Yochi Bar-Zani.

Päästetöötajate sõnul pidutses neljakorruselise maja kolmanda korruse banketisaalis kuni 655 pulmalist, kui tantsupõrand hakkas vankuma ja varises sisse. Toolid, lauad ja inimesed kukkusid läbi teise korruse.

Ofiri sõnul tuleb päästetöötajatel kokkuvarisenud hoone kiht kihi haaval eemaldada, et surma ei saaks rusude vahele jäänud inimesed. Päästjad kardavad, et veel püsti seisvad hooneosad võivad neile kaela langeda.

“Elumärke ei ole. Aga see ei tähenda, et keegi elus ei ole. Inimesed võivad olla õhutaskutes elus, aga me ei ole veel nendeni jõudnud,” ütles Türgi maavärina kogemustega päästeametnik kolonel Shalom Ben-Arie

Sündmuspaigale kihutas 100 kiirabiautot ning raadio ja televisioon kutsusid doonoreid kannatanutele verd andma.

Hommiku saabudes oli näha hoone keskel haigutavad auku. Põrandale püsima jäänud pidulaual põlesid veel küünlad.

Pruut ja peigmees, Keren ja Assaf Dror, jäid ellu, kuid viidi vigastustega haiglasse.

Iisraeli politsei teatas, et õnnetuse põhjuste väljaselgitamiseks alustatakse kriminaaljuurdlust.

Kaheksa kuud väldanud Iisraeli-Palestiina vägivallast hoolimata pakkus Palestiina liider Yasser Arafat palestiinlasi päästetöödele appi ning avaldas kaastunnet kogu Iisraeli rahvale.

Uudsiteagentuuri ETA teatel oli Jeruusalemma pulmahoone kokkuvarisemise põhjuseks nelja tugisamba kõrvaldamine renoveerimistööde käigus. Tugisambad kõrvaldati vastuvõtusaali laiendamiseks.

Iisraeli politsei arreteeris hoone omaniku, renoveerimistöid teostanud firma juhi ning ehitusinseneri, kes andis loa tugisammaste kõrvaldamiseks.

Kuigi pealtnägijate sõnul varises hoone kokku nagu maavärinas või pommiplahvatuses, kinnitas politsei, et tegemist polnud terroriakti ega pommiaktsiooniga.