“Plahvatus toimus bussis ja oli väga võimas. Bussist pole peaaegu midagi järele jäänud,” ütles tuletõrjeohvitser Gershon Zoberman.

Põhja-Iisraeli politseiülema Yakov Borovsky hinnangul oli plahvatus enesetaputerroristi kätetöö.

Ükski rühmitus ei ole bussiplahvatuse korraldamist omaks võtnud.

Politsei sõnul oli ründajal suur lõhkeseadeldis keha külge kinnitatud. Tegu oli naelpommiga, mida suitsiiditerroristid on varemgi kasutanud.

Plahvatus toimus hetkel, kui läbi Haifa sõitev buss number 37 oli jõudmas peatänavat mööda Carmeliya linnaossa.

Iisraeli televisiooni teatel on suurem osa ohvreist üliõpilased, sest buss viis Haifa ülikooli juurde.

“Haavatuid on palju. See juhtus suhteliselt rahvarohkel ajal, kui tudengitel oli koolipäev lõppenud. Bussis oli palju reisijaid,” ütles Borovsky.

Iisraeli raadio kirjeldas bussivrakist õhku tõusvat tohutut musta suitsupilve. “Siin avanev pilt on kohutav,” ütles reporter Eran Zinger.

Pealtnägijate jutu järgi kerkis bussi keskosa plahvatuse mõjul õhku ja katus lendas tükkideks.

Juba mõni hetk hiljem hakkasid inimesed haavatuid bussist välja tooma. Kohale saabusid politsei ja kiirabi ning plahvatuskoht piirati sisse.

Palestiina sissid on Iisraeli okupatsiooni vastu võideldes läbi viinud mitmeid suitsiidirünnakuid. Viimati tapsid kaks palestiinlasest suitsiiditerroristi 5. jaanuaril Tel Avivi kesklinnas 23 inimest.

Iisraeli valitsuse pressiesindaja Avi Pazner nimetas toimunut “väga tõsiseks rünnakuks” ja lubas, et Iisrael astub viivitamatult jõulisi samme terroriorganisatsioonide vastu.

Ta lisas, et Iisraeli luure tegeles parasjagu umbes 40 rünnakuvihjega, kui Haifa buss õhku lendas.

Iisraeli valitsus teatas, et rünnakus on süüdi Palestiina Omavalitsuse esimees Yasser Arafat.

“Palestiina Omavalitsus ei ole teinud absoluutselt mitte midagi, et peatada seda kohutavat tapmiste ja verevalamiste rida,” ütles valitsuse pressiesindaja.

Palestiina Omavalitsus tegi rünnakut hukka mõistva avalduse.