Kindralleitnant Benny Gantz ütles vasakpoolsele ajalehele Haaretz, et Iraan "liigub sammhaaval edasi, kuni saab otsustada, kas soovib tuumapommi toota", vahendab BNS.

Gantzi sõnul ei ole islamivabariik veel seda lisapingutust teinud ja samal seisukohal on ka USA president Barack Obama.

Seni, kuni Iraani tuumarajatised on rünnaku ees kaitsetud, "on programm Iraani seisukohalt liiga haavatav", arvas Gantz.

Iraan suudab juba rikastada uraani 20-protsendise puhtusastmeni, mida kasutatakse meditsiiniliste isotoopide tootmiseks, kuid "lisapingutus" ehk tuumarelvade tootmine tähendaks 90-protsendise rikastusastmeni jõudmist.

"Kui kõrgeim juht ajatolla Ali Khamenei soovib, siis liigub ta tuumarelva omandamise suunas, kuid vahepeal tuleb siiski vastav otsus langetada," ütles Gantz.

"Minu arvates teeks ta sel juhul tohutu vea ja ma ei usu, et ta tahab seda lisaspingutust teha," ütles Gantz.

"Ma arvan, et Iraani juhtkond koosneb väga ratsionaalsetest inimestest."

Gantzi sõnul on 2012. aasta väga tähtis, kuid ta keeldus seda otsustavaks nimetamast.

"Meil on periood, kus midagi peab juhtuma: kas Iraan viib oma tuumaprogrammi vaid tsiviilalustele või maailm - äkki ka meie - peab midagi tegema. Me oleme lähemal arutelu lõpule kui keskpaigale."

Samuti arvab ta, et suurenenud diplomaatiline surve ja rahvusvahelised sanktsioonid on mõjuma hakanud.

Haaretzi sõnul erineb Gantzi keelekasutus kardinaalselt jõulisest peaministrist Benjamin Netanyahust, kes väitis eelmisel nädalal, et Iraani tuumaohu eitajad ei ole Teisest maailmasõjast ja holokaustist midagi õppinud.