Iisraeli liidrid ja mõned kõrged sõjaväeametnikud on ärevuses demonstratsioonide ja meeleavalduste pärast, mida palestiinlased kavatsevad korraldada sellal, kui nende juhid lähevad New Yorki sooviga ÜRO liikmeks saada, vahendab BNS.

Palestiinlased ise kinnitavad, et meeleavaldused saavad olema rahulikud, kuid Iisraeli välisminister Avigdor Lieberman süüdistab Palestiina omavalitsust "ennenägematu veresauna" kavandamises.

Iisraeli parlamendi välis- ja kaitsekomitee esimees Shaul Mofaz ei välista, et juudiriik võib olla sunnitud palestiinlaste massimeeleavalduste korral reservistid teenistusse kutsuma.

Esmaspäeval hoiatas üks Iisraeli kindral, et araabia kevad Lähis-Idas võib anda teed "islamiäärmuslikule suvele" ning piirkondlikud ülestõusud on suurendanud üleüldise Lähis-Ida sõja tõenäosust.

Iisraeli jala- ja dessantväe juhtkonda kuuluv kindral Mickey Edelstein ütles, et sõjaväed valmistuvad mitmeks potentsiaalseks stsenaariumiks.

"Halvim stsenaarium on sõda ja terrorism, ja me oleme nendeks valmis. Aga tekkida võivad ka muud olukorrad ning me püüame tõsise vastasseisu ohtu vähendada," sõnas ta.

Sõdurid on saanud käsu mitte sekkuda Läänekalda palestiina linnade meeleavaldustesse, mille ohjamine on Palestiina omavalitsuse julgeolekuteenistuste kohus. Selle asemel on sõdurite ülesanne kindlustada Iisraeli suveräänsus piiril, kus võib tekkida provokatsioone, seletas Edelstein.