Valitsusväliste organisatsioonide foorum süüdistas juudiriiki “rassistlike kuritegude, sealhulgas sõjaroimade, genotsiidi ja etnilise puhastuse süstemaatilises sooritamises”.

Iisraeli nimetati deklaratsioonis “rassistlikuks apartheidiriigiks”, kus vohab rassiline diskrimineerimine ja segregatsioon.

Protestiks piirkondade ja tegevusalade järgi 44 gruppi jaotatud 3.000 valitsusvälise organisatsiooni deklaratsiooni vastu lahkusid Iisraeli esindajad kõikidelt nõupidamistelt ja teatasid, et on šokeeritud.

VVO-de resolutsioonidel siduvat mõju ei ole, kuid enamasti koostatakse nende põhjal ka konverentsi ametlik lõppdeklaratsioon.

USA väljendas otsuse üle nördimust, pannes pahaks ka antisemitismi hukka mõistnud lõikude kõrvaldamist dokumendist.

Iisraeli delegatsiooni õigusnõunik Alan Baker sõnas, et konverents on muudetud “Iisraeli nüpeldamise tsirkuseks”.

Palestiinlaste esindajate hinnangul peegeldab avaldus aga avalikkuse pahameelt Iisraeli rünnakute suhtes, milles tapetakse tsiviilelanikke.

Paar tundi pärast deklaratsiooni avaldamist teatas samuti konverentsil osalev USA inimõigusteorganisatsioon Human Rights Watch, et ei ühine VVO-de deklaratsiooniga.

“Iisrael on palestiina rahva suhtes toime pannud tõsiseid kuritegusid, kuid termini genotsiid kasutamine ja sionismi võrdsustamine rassismiga ei ole kohane,” sõnas Human Rights Watchi tegevdirektor Reed Brody.

Teine prominentne inimõiguslaste rühmitus Amnesty International avaldas samuti, et “ei ole valmis tunnistama Iisraeli tegevust genotsiidiks”.

Palestiina valitsusväliste organisatsioonide jurist Tawfiq Jabareen sõnas, et Iisraeli sarjavad dokumendid esitatakse heakskiitmiseks ka Durbanis kohtuvatele 153 riigi valitsuste esindajatele.

Palestiina president Yasser Arafat nimetas laupäevases kõnes Iisraeli “rassistlikuks” ning kutsus vabastama maailma rassivaenust, mis olevat “kehaline ja hingeline haigus”.

USA, Kanada ja Iisrael saatsid rassismikonverentsile alamatest ametiisikutest koosnevad delegatsioonid, et Iisraeli-vastaste meeleolude vastu protestida.

Washington hoiatas ka, et võib 7. septembrini vältavalt konverentsilt üldse lahkuda, kui otsuseprojektidest juudivastaseid avaldusi ei kõrvaldata.

Iisraeli ja palestiinlaste 11 kuud väldanud kokkupõrgetes on tapetud 548 palestiinlast ja 157 Iisraeli kodanikku.

Teiseks rassismi, eelarvamuste ja sallivuse teemalise konverentsi peateemaks on mustanahaliste soov saada USA-lt ametlik vabandus orjapidamise eest, mõned riigid soovivad ka kahjutasu.

Ameerikasse veeti 19. sajandini 400 aasta jooksul umbes 12 miljonit mustanahalist orja Aafrikast ja Kariibi mere piirkonnast.

Samal ajal esitas konverentsil oma riigi nimel vabanduse Saksa välisminister Joschka Fischer, kelle sõnul süü tunnustamine on oluline, et taastada ohvrite ja nende järglaste “au ja väärikus, millest nad ilma jäeti”.