CNN tsiteeris neljapäeval tundmatuks jäänud USA administratsiooni ametnikku, kes ütles, et Iisraeli sõjalennukid ründasid Süüria baasi Latakia sadama lähedal ning sihtmärgiks olid raketid, mida Iisraeli arvates võidi toimetada tema vaenlasele Liibanonis, Hizbollahile, vahendab Reuters.

Üks Süüria opositsiooniallikas, ülejooksik õhujõudude luurest, kellel on kontakte Latakia piirkonnas, ütles, et Iisrael ründas strateegiliste rakettide patareid Ain Shikaki küla lähedal, kus president Bashar al-Assadi väed hoiavad Vene päritolu kaugmaarakette, mis on nende kõige võimsamate relvade hulgas.

„Me ei kommenteeri neid teateid,“ ütles Iisraeli kaitseministeeriumi pressiesindaja. Iisraeli valitsus ei ole avalikult kommenteerinud vähemalt kolme rünnakut Süürias varem sel aastal.

Üks anonüümseks jäänud Iisraeli ametnik ütles, et tema arvates korraldas Iisrael tõepoolest sellise rünnaku. Ta rõhutas siiski, et ei ole lõpuni kindel.

Iisrael on korduvalt hoiatanud, et on valmis kasutama jõudu, et takistada arenenud relvade, eriti Iraani päritolu relvade, Hizbollahini jõudmist.

Süüria inimõiguste vaatluskeskus teatas kolmapäeva õhtul, et Vahemere rannikul Latakiast lõunas Jablehi lähedal asuvas õhutõrjebaasis toimus plahvatus.

Liibanoni sõjavägi teatas, et kuus Iisraeli lennukit lendas kolmapäeval üle Liibanoni territooriumi. Iisraeli lennukite tungimised Liibanoni õhuruumi on sagedased, kuid nii palju lennukeid korraga on varem mõnikord viidanud sõjalisele rünnakule Süürias.

Süüria endine luureagent Afaq Ahmad, ülejooksik, kes nüüd elab Prantsusmaal, ütles Reutersile, et tema kontaktid Süürias, sealhulgas Latakia provintsis, rääkisid talle, et objektil, mida rünnati, paiknesid Venemaal valmistatud ballistilised raketid.

„Iisrael teab, et Assad on kaotanud võime vastata ... Nii et ta on teinud väljakuulutamata rünnakuid relvadele, mis võivad olla Assadi käes kõige ohtlikumad või kui need antakse üle Hizbollahile,“ ütles Ahmad.

Iisrael ründas Süüria sihtmärke Damaskuse lähedal jaanuaris ja kaks korda mais ning teda kahtlustatakse mereväeobjekti hävitamises Latakia lähedal juulis.