“Viimaste päevade sündmused tõestasid uuesti, et Yasser Arafat on täielik takistus igasugusele leppimisprotsessile Iisraeli ja Palestiina rahva vahel. Iisrael tegutseb, et kõrvaldada see takistus viisil, mis otsustatakse eraldi,” teatas peaminister Ariel Sharoni kantselei julgeolekukabineti istungi järel tehtud avalduses.

“Peaminister andis julgeolekuaparaadile juhtnöörid katkematuks tegutsemiseks terroriorganisatsioonide likvideerimisel, kasutades selleks kõiki sobivaid vahendeid.”

Avalduses märgiti, et aktsioonid jätkuvad “päeval ja ööl, kuni Iisraeli valitsus tunneb, et Palestiina Omavalitsus tegutseb tõepoolest terroriorganisatsioonide lammutamiseks ja likvideerimiseks.”

Sharoni kantselei avalduses märgiti, et Iisrael ei sekku küsimusse, kellest saab Palestiina Omavalitsuse uus peaminister peale Mahmoud Abbasi tagasiastumist eelmisel laupäeval. Arafat valis uueks valitsusjuhiks parlamendi spiikri Ahmed Korei.

“Kuid Iisrael kordab, et ta peab läbirääkimis ainult peaministriga, kes tegutseb otsekohe terroriorganisatsioonide lammutamiseks ja likvideerimiseks, viib ellu Palestiina Omavalitsuse reforme ning täidab rahuplaanist tulenevaid kohustusi,” öeldi avalduses. Samas kinnitati, et valitsus ei nõustu vaherahuga.

Iisraeli otsusele järgnesid Läänekaldal ja Gaza sektoris ulatuslikud protestiaktsioonid, milles tuhanded inimesed avaldasid toetust Arafatile.

“Abu Ammar jääb siia,” ütles Arafat Läänekalda peakorteri ette kogunenud inimestele, kasutades oma võitlejanime.

Palestiina ametnike sõnul destabiliseeriks endise sissijuhi pagendamine olukorda Lähis-Idas.

“Arafati kahjustamine või pagendamine halvendaks olukorda regioonis ning tooks Iisraeli rahvale hävingu,” ütles Arafati abi Nabil Abu Rdainah, märkides, et selline samm oleks vastutustundetu.

USA teatel annaks Iisraeli selline samm Arafatile veelgi suurema tegevusvabaduse.

“Me ei usu, et Arafati küsimuse lahendamine väljasaatmise kaudu aitaks olukorrale kuidagi kaasa,” märkis USA välisministeeriumi esindaja. “See annaks talle mängimiseks vaid teise lava.”

Iisrael ja USA süüdistavad Arafatti vägivalla õhutamises. Palestiinlaste liider on süüdistused tagasi lükanud.

Palestiina võimud soovivad, et Iisrael peataks sõjalised aktsioonid ning tõmbaks oma väed palestiinlaste aladelt välja enne, kui nad astuvad samme äärmuslaste vastu.