Iisraeli ametnike väitel on majad tühjad, Palestiina ametiisikud aga kinnitavad, et neis elab 30 perekonda.

Iisraeli peaminister Ariel Sharon lubas pärast 12 sõduri ja asuniku tapmist novembris, et valdavalt palestiinlastega asustatud linna rajatakse juudiasunike enklaave ühendavad “turvakoridorid”.

Palestiina liider Yasser Arafat mõistis Iisraeli plaani hukka, nimetades seda osaks “judaiseerimisprotsessist, mille raames on hakatud ametlikult araablastest elanikke Hebronist välja saatma ja neid asunikega asendama”.

Iisraeli armee pressiesindaja ütles, et lammutatakse hooned, mis on viimased 20 aastat tühjana seisnud. Ta kinnitas, et neis ei ela palestiinlasi.

Hebroni palestiinlasest linnapea Mustafa Natsheh väitis aga, et majades elab 30 perekonda.

Iisraeli kava kohaselt hakkavad turvakoridorid ühendama ühtekokku 450 elanikuga juudienklaave ja naabruses paiknevat Kiryat Arba asundust juutide ja moslemite seas Aabrahami matmiskohana tuntud pühapaigaga.

Majad lammutatakse maha, et laiendada Hebroni ja Kiryat Arba vahelist teed, ütles üks Iisraeli ametnik.

Asunikud on nõudnud valitsuselt, et neil lubataks ehitada katkematu rida maju Hebroni südalinnast Kiryat Arbani. Kavandatavale elualale on juba toodud mitu vagunelamut.

Ajaleht Ha’aretz kirjutas esmaspäeval, et asunikud tahavad ehitada vähemalt 1000 korteriga elamukvartalit.

Jõulise rahvusvahelise vastuseisu tõttu ei ole Sharoni valitsus seni asunduste laiendamiseks ja uute ehitamiseks luba andnud.