Kahe poole esindajate vahel toimusid 2004. aasta septembrist 2006. aasta juulini Euroopas salakõnelused, teatab Iisraeli ajaleht Haaretz.

Kõnelustel arutati tingimusi, mis vajalikud rahu sõlmimiseks Iisraeli ja Süüria vahel, kes on sõjaseisukorras alates 1948. aastast ja pidanud omavahel maha kolm sõda. Läbirääkijad leppisid kokku, et kõigepealt sõlmitakse kavatsuste protokoll, millele järgneb rida mõlemapoolseid kohustuste täitmisi. Kui protokollis kokku lepitu täidetud, sõlmitakse rahuleping.

Protokolli kohaselt tõmbuks Iisrael välja 1967. aasta sõjas vallutatud Golani kõrgendikelt ja asuks sõjaeelsetesse piiridesse. Läbirääkijad ei jõudnud kokkuleppele, kui kiiresti või mis etappides välja tõmbumine toimuks.

Suurele osale Golani kõrgendikele seataks sisse ühises kasutuses olev park, kuhu saavad vabalt liikuda nii juudid kui süürlased, süürlastel poleks õigust juutidel parki sisenemist takistada. Iisrael säilitaks kontrolli Jordani jõe ja Kinnereti järve veevarude üle.

Plaani kohaselt oleks piiri ääres demilitariseeritud tsoon, kusjuures Süüria poolel oleks see neli korda sügavam, kui Iisraeli poolel, arvestades, et Süüria on Iisraelist kordades suurem.

Kokkuleppe kohaselt lõpetaks Süüria Hezbollah ja Hamasi toetuse ning distantseeruks Iraanists.

Ebapaberiks nimetatava dokumendi sisus lepiti põhimõtteliselt kokku 2005. aasta augustis, sellel pole ühtegi allkirja ega nime. Läbirääkimistele oli oma heakskiidu andnu tollane peaminister Ariel Sharon, viimane kohtumistest toimus enne eelmise aasta suvel puhkenud Iisraeli-Hezbollah sõda Liibanonis.

Läbirääkimisi juhtis endine Iisraeli välisministeeriumi peadirektor dr. Alon Liel, kes informeeris tulemustest valitsuse liikmeid.

Süüria poolelt võtsid läbirääkimistest vaheldumisi osa nii asepresident Farouk Shara kui välisminister Walid Muallem, lisaks Süüria luurejuhid. Kontaktid toimusid läbi Euroopa vahendajate. Läbirääkimised lõppesid, kui süürlased hakkasid nõudma kõrgetasemelist otsekohtumist, millel osaleks ka Ameerika esindajad.

Iisraeli peaministri Ehud Olmerti esindajate sõnul ei olnud nad läbirääkimistest teadlikud ning tegemist pole Iisraeli ametliku positsiooniga, seega pole kokkulepped kuidagi siduvad.