Shalom ütles pärast kohtumist ÜRO peasekretäri Ban Ki-mooniga, et Iraan tahab seoses oma võimupüüdlustega Lähis-Ida režiime muuta ja saada oma kontrolli alla regiooni naftaväljad, vahendab BNS.

"Nad usuvad, et neil on võimalik taas saada ülemaailmse tähtsusega suurriigiks," ütles asepeaminister.

Iraani diplomaadid ei soostunud koheselt Shalomi väljaütlemisi kommenteerima.

Iraani valitsuse võrguleht teatas teisipäeval, et president Mahmoud Ahmadinejad avalikustab kolmapäeval riigi uued "tuumasaavutused".

"Homme avalikustatakse presidendi juuresolekul mitu lõpuleviidud tuumaprojekti," teatas võrguleht. "Eksperdid usuvad, et need saavutused näitavad maailmale iraanlaste erakordseid võimeid ja teadmisi."

Võrguleht lisas, et saavutatud edusammud kinnitavad Iraani seisukohta "tuumaenergia kõigile, tuumarelvi eikellelegi".

Laupäeval lubas Ahmadinejad islamirevolutsiooni 33. aastapäeva kõnes, et islamivabariik teeb peagi teatavaks "väga olulised" saavutused tuumavaldkonnas.

"Lähipäevadel on maailm tunnistajaks Iraani avaldusele väga tähtsate ja oluliste tuumasaavutuste kohta," ütles Ahmadinejad Teheranis Azadi (vabaduse) väljakul peetud kõnes, mille riigitelevisioon üle kandis.

Viimastel nädalatel on pinged Iraani tuumaprogrammi ümber teravnenud. Lääs kehtestas islamivabariigile uued sanktsioonid, et sundida Teherani kõnelusi alustama. Iraani väitel on nende tuumaprogramm rahumeelne.