Olmerti sõnul pole tegemist ajakaval põhineva operatsiooniga, armee lõunaregiooni juhi sõnul võib operatsioon kesta kuude kaupa, teatab The Telegraph.

„Me räägime pikast sõjast,“ selgitas peaminister. Kindral Yoav Galant teatas, et: „Nad hakkavad hoolikamalt järele mõtlema järgmise rünnaku eel, kui nad näevad, et nädala pärast, kuu pärast või kahe kuu pärast on sajad terroristid tapetud.“

Laupäeval kutsus ÜRO peasekretär Kofi Annan Iisraeli üles laskma sisse piiratud Gaza sektorisse elutähtsaid varusid, et ära hoida kriisi. Annan ütles, et Iisrael peaks oma sõjalise operatsioon käigus võimalikult vähe üritama kahjustada laiemat elanikkonda, kuna see oleks „ebaproportsionaalne jõu kasutamine“.

Järjekordne Lähis-Ida kriis puhkes 25. juunil, kui Palestiinas võimul oleva Hamas partei relvaüksused tungisid Iisraeli ning ründasid juutide piiripunkti. Rünnakus hukkus kaks sõdurit ning üks haavatu rööviti. Kapral Gilad Shalit on ilmselt Gazas, Palestiina peaministri Ismail Haniyah sõnul koheldakse teda hästi.

Sundimaks palestiinlasi Shaliti välja andma on Iisrael võtnud Gaza sektori piiramisrõngasse ning asunud pommitama terroristide tugipunkte. Vähem kui aasta peale Iisraeli vägede ja asunike lahkumist Gazast on juudid võtnud mitmed endised tugipunktid uuesti enda kontrolli alla. Gazas on napilt elektrit, kütust ja vett ning kõige varud vähenevad kiiresti. Hoolimata kõigist raskustest kinnitas ligi 80 protsenti Gaza palestiinlastest hiljutises arvamusküsitluses, et toetab kapral Shaliti röövimist.