Wall Street Journal teatas, et Iisrael tahtis läbirääkimiste kohta üksikasju teada saada, et esitada oma argumendid Iraaniga sõlmida kavandatava tuumakokkuleppe vastu, vahendab BBC News.

Wall Street Journali teatel pahandas Valget Maja eriti see, et Iisrael tahtis konfidentsiaalseid üksikasju jagada USA seadusandjate ja teistega.

USA, Suurbritannia, Prantsusmaa, Saksamaa, Venemaa ja Hiina püüavad jõuda Iraaniga kokkuleppele viimase tuumaprogrammi piiramise üle vastutasuks sanktsioonide leevendamise eest.

Iisrael ei ole nendes läbirääkimistes osaline, kuid tunneb end eriti suures ohus olevat juhul, kui Iraan peaks saama tuumarelva.

Wall Street Journali andmetel alustas Iisrael läbirääkimiste pealtkuulamist eelmisel aastal ning sai informatsiooni ka konfidentsiaalsetelt briifingutelt USA ametnikega ja diplomaatilistelt kontaktidelt Euroopas.

Valge Maja paljastas selle tegevuse, kui Iisraeli järel nuhkivad USA luureagentuurid võtsid vahelt Iisraeli ametnike vahelise sõnumi, mille sisu võis tulla ainult kinniste uste taga toimunud läbirääkimistelt.

Eriti pahandas Valget Maja aga see, et Iisrael jagas saadud informatsiooni tagasi USA-sse.

„On üks asi, kui USA ja Iisrael teineteise järel nuhivad. On teine asi, kui Iisrael varastab USA saladusi ja mängib need tagasi USA seadusandjatele, et õõnestada USA diplomaatiat,“ ütles USA kõrge ametnik Wall Street Journalile.

„Need väited on üdini valed,“ ütles Iisraeli peaministri Benjamin Netanyahu administratsiooni kõrge ametnik BBC-le. „Iisraeli Riik ei tegele spionaažiga Ühendriikide või Iisraeli teiste liitlaste vastu. Valesüüdistused on selgelt mõeldud Ühenriikide ja Iisraeli vaheliste tugevate sidemete ning julgeoleku- ja luuresuhete õõnestamiseks.“