Peaminister Ariel Sharoni valitsus ei vastanud avalikult USA soovitust täita ÜRO resolutsioon, mis nõuab kuus päeva väldanud piiramise viivitamatut lõpetamist. Iisraeli diplomaatilised allikad ütlesid, et juudiriigil pole kavas järele anda.

“Iisraeli esmaseks huviks on oma kodanike turvalisuse kaitsmine ja mitte ÜRO-s peaaegu traditsiooniks saanud Iisraeli-vastaste otsuste täitmine,” ütles Iisraeli kõrge ametiisik.

Iisraeli tankid tungisid Arafati peakorterisse Ram Allah’s möödunud neljapäeval, et kätte maksta seitse inimelu nõudnud suitsiidirünnakute eest. Peakorteri kompleksis jäeti püsti vaid üks hoone, kus peale Arafati viibib veel umbes 200 palestiinlast.

Iisrael Arafatil 50 väidetavalt territooriumil viibiva palestiina sissi väljaandmist. Arafat on keeldunud kedagi välja andmast ja hoones viibijate kohta nimestikku esitamast.

Washington ütles Iisraelilt ÜRO resolutsiooni täitmist nõudes, et Ram Allah’ operatsioon ei aita kaasa rahvusvahelistele püüetele veenda Arafatti Palestiina Omavalitsust reformima.

Iisraeli valitsusallikad on veendunud, et USA ebatavaliselt kriitilise hoiaku taga on Valge Maja kartus, et Arafati piiramine võib suurendada pingeid Lähis-Idas ja kahjustada Ühendriikide soovi leida araabia riikides toetajaid oma kavandatavatele Iraagi-rünnakutele.

Iisraeli välisminister Shimon Peres ütles, et armee esindajatel on kavas kohtuda kolmapäeval Palestiina ametnikega ja arutada võimalusi ummikseisu lahendamiseks.

“Me otsime rahumeelset lahendust,” kinnitas ta ajakirjanikele. Iisraeli sõdurid Ram Allah’s ei ilmutanud lahkumiskavatsust.