Armee soovitas iisraellastel, kes elavad 40 kilomeetri raadiuses Gaza piirist, jääda kaitserajatiste lähedusse ning andis korralduse suvelaagrite sulgemiseks ennetava meetmena raketitule vastu, vahendab Reuters.

Palestiina ametnikud teatasid, et Iisrael pommitas enne koitu umbes tunni jooksul enam kui 30 sihtmärki, sealhulgas kaht elumaja Gaza lõunaosas, millest üks kuulub naabri sõnul Hamasi liikmele.

Üheksa inimest sai kildudest haavata. Rohkematest ohvritest teateid ei ole, sest hooned olid enne rünnakut evakueeritud.

Palestiina siseministeerium teatas, et perekond sai Iisraeli luureohvitserilt telefonikõne, milles kästi majast lahkuda, sest seda hakatakse pommitama, ning perekond evakueerus õigel ajal.

Iisraeli armee pressiesindaja kolonelleitnant Peter Lerner ütles Twitteris, et käimas on operatsioon „Kaitsev tera“, mis on suunatud Hamasi Iisraeli terroriseerivate võimekuste vastu.

Hamas sõjaline tiib hoiatas „maavärinaga“ vastuseks Iisraeli rünnakutele. Elumajade pommitamist Iisraeli poolt nimetati kõigi punaste joonte ületamiseks ja ähvardati lasta rakette kaugemale Iisraeli.

Lerneri sõnul lasid Gaza võitlejad esmaspäeval Iisraeli üle 80 raketi ning viimase kuuga on Iisraeli lastud üle 200 raketi.

Iisraeli peaministri Benjamin Netanyahu julgeolekukabinet otsustas esmaspäeval intensiivistada õhurünnakuid Gaza võitlejate vastu. Poliitiliste allikate teatel otsustati napilt esialgu maismaarünnakut veel mitte korraldada.

Õhuhäiresireenid huilgasid esmaspäeva õhtul ka Tel Avivi ja Jeruusalemma eeslinnades. Iisraeli politsei teatel olid need valehäired.

Esmaspäevastes raketirünnakutes sai kaks iisraellast vigastada.

Lerner ütles esmaspäeval, et Iisrael on kutsunud teenistusse mitusada reservisti ning on valmis mobiliseerima kokku 1500 sõjaväelast. Ollakse valmis eskaleerumiseks.