Iirimaa parlamendi alamkoda Dáil Éireann koguneb täna, et vastu võtta erakorraline seadus, kuna Iiri kohus kuulutas täna 1977. aasta seaduse, mis puudutab narkootikumide väärkasutust, põhiseadusevastaseks. Seetõttu muutusid seaduses keelatud ained (tehniliselt) seaduslikuks, vahendas The Independent.

Eelnõu võetakse kiirustades vastu, kuid kuna seadus saab kehtima hakata alles selle vastuvõtmisele järgneval päeval, siis jääb Iirimaa ööpäevaks ehk kuni neljapäeva südaööni väga halli tsooni küsimustes, mis puudutavad selliste narkootikumide nagu ecstasy, ketamiin ja hallutsinogeensed seened seaduspärasust.

Arvatavalt ei puuduta seaduse tühistamine 125 ainet, mille seas kanep, heroiin ja kokaiin.

Iirimaa terviseminister Leo Varadkar ütles, et kuigi polnud võimalik teada, mida kohus täna otsustab, siis valmistati uus eelnõu siiski ette ja selle kinnitas valitsus. Eelnõu arutatakse täna Dáil Éireannis kella 20 ja 23 vahel. "Erakorraline eelnõu, mille täna esitan, taastab eelneva olukorra ja võtab kõik varem kontrollitud narkootikumid taas kontrolli alla."

Kehtinud seaduse põhiseadusevastaseks kuulutamine võib paljud varasemad süüdimõistmised kahtluse alla tuua. "Mulle on öeldud, et see puudutab kümneid inimesi," ütles minister. "Kuid ma ei saa seda kindlalt väita, kuna nüüd tuleb neid kõiki eraldi vaadata ja välja selgitada, kas nad mõisteti süüdi vaid selle seaduse või ka mõne teise alusel."

Varadkari väitel jääb kontrolli all olevate narkootikumidega varustamine ja nende müük jätkuvalt seadusevastaseks, seega on n-ö lubatud vaid narkootikumine omamine ja kasutamine.

The Independenti andmetel võis Iirimaa valitsus täna eksikombel seadusevastaseks muuta ka heteroseksuaalsete paaride abielu.