Esialgsetel andmetel ulatub toetus abieluvõrdsusele mõnedes piirkondades, peamiselt suuremates linnades, kohati kuni 75 protsendini, ning ka üleüldiselt on jah-hääled selges ülekaalus, teatab ajaleht The Irish Times.

Aktivistid avaldasid juba hommikul lootust, et suur osalusprotsent linnades ja noorte massiline hääletusest osavõtt tähendab jah-häälte võitu. Pärastlõunal, kui loetud oli vaid kolmandik hääli, tegi riigi võrdõiguslikkuse minister Aodhan O Riordain avalduse, kirjutades: „Ma julgen väita. Võtmepiirkondade tulemused on tulnud. Tulemuseks on „jah“. Ja ülekaalukalt kõikjal Dublinis. Täna on mul uhke tunne olla iirlane.“

Valimisjaoskondade sulgemise eel eile kella 21 paiku oli Dublini maakonnas hääletamas käinud hinnanguliselt 65 ja Dublini linnas 53 protsenti iirlastest. Corki linnas ulatus osalusprotsent samuti üle 60 protsendi. Maapiirkondades referendumit samas nii oluliseks ei peetud ja hääletusprotsent oli oluliselt madalam.

Lõplik osalusprotsent kinnitatakse aga alles pärast kõigi häälte lugemist.

Kui ülekaalukalt iirlased abieluvõrdsuse kasuks otsustasid, pole samuti veel selge, sest häälte lugemist alustati alles täna hommikupoolikul ja ametlikku tulemust on oodata kõige varem Eesti aja järgi kella 17 paiku.

Lääne-Euroopa ühe konservatiivseima riigina nähtud Iirimaal on toetus samasooliste abieludele viimastel aastatel oluliselt kasvanud. Seda märgatavalt pärast roomakatoliku kiriku mõjuvõimu kahanemist pärast vaimulike lastepilastamise juhtumite avalikuks tulekut 1990-ndatel.

Iirimaa on viimase kümnendi jooksul muutunud oluliselt liberaalsemaks, arvestades, et homoseksuaalsus legaliseeriti seal alles 1993. aastal ja kuni 1995. aasta referendumini polnud Iirimaal võimalik lahutada oma abielu (lahutused seadustati vaid 50,3% toetusega).

Samasooliste tsiviilpartnerlus (sarnane Eestis poolt mullu häältega 40-38 vastu võetud kooseluseadusega) seadustati Iirimaal juba viie aasta eest.