BBC saatejuht John Humphrys küsis laupäeval seesuguse võimaluse kohta Iirimaa Euroopa asjade ministrilt Helen McEnteelt. Viimase sõnul on „Irexit“ mõeldamatu, sest avaliku arvamuse küsitluste kohaselt toetab suisa 92% iirlastest Euroopa Liitu jäämist.

McEntee ültes raadiokanalile Radio 4, et juhul, kui Ühendkuningriik lahkub Euroopa Liidust leppeta, ei kavatse riik Põhja-Iirit ja Iiri Vabariiki piiriga eraldada, kutsudes ka Suurbritanniat üles austama 21 aasta taguse Belfasti ehk suure reede rahulepingu „lubadust, et nähtavat piiri saare eri osade vahele enam ei tule“.

„Üsna kahtlusteta eksisteerib argument, mille kohaselt selle asemel, et Iirmaa ütleb Suurbritanniale, et teie peate jääma ühtsele turule, tolliliitu jne, võiks Iiri Vabariik ise lahkuda Euroopa Liidust ja astuda ühte Suurbritanniaga,“ ütles Humphrys.

„Tulla soovitama, et meie peaksime lahkuma? 92 protsenti Iiri elanikest ütles eelmisel aastal, et nad soovivad Iirimaa jäämist Euroopa Liitu ja see number on brittide lahkumisreferendumist saadik ainult tõusuteel,” vastas minister McEntee.

Tema sõnul oli Ühendkuningriik see, kes võttis endale kohustuse tagada, et minevikupiire tagasi ei tooda, ja iirlastele on ka oluline, et riik jätkuvalt täidaks suure reede kokkuleppe kaasgaranteerija rolli.

„Me ei hääletanud Brexiti poolt. Me ei usu sellesse. Me austame, et see oli demokraatlik otsus. Me kaitseme rahuprotsessi. Ja see ei ole ainult Iirimaa vaatepunktist. Ühendkuningriigil on kohustus kaitsta suure reede kokkulepet ja rahuprotsessi ning eeldusega, et neil on võimalik sellest taganeda, ei saa me lihtsalt leppida,” ütles McEntee.