Varem pandi evakueerimiseks mõeldud bussid põlema, mis peatas viimase evakueerimiskokkuleppe elluviimise, vahendab BBC News.

Meeleheitlikus olukorras ootavad Ida-Aleppost lahkumist veel tuhanded inimesed.

ÜRO julgeolekunõukogu leppis teadete järgi kokku kompromissis, mille kohaselt lubatakse ÜRO-l operatsiooni vaadelda. Venemaa lükkas varem Prantsusmaa plaani saata ÜRO ametnikud Ida-Alepposse tagasi kui „katastroofi“.

Esialgsed jõupingutused Aleppo viimaste mässuliste käes olevate enklaavide evakueerimiseks tuli peatada reedel, mistõttu ei saanud tsiviilisikud poolel teel enam edasi liikuda ning jäid ilma toidu ja peavarjuta. Meditsiiniasutusi pideva pommitamise tõttu Ida-Aleppos sisuliselt enam ei ole.

Vaatamata edasistele tagasilöökidele pühapäeval hakkasid bussid ja kiirabiautod piirkonnast välja liikuma öö saabudes.

„Evakueerimine käib,“ teatas ÜRO ametnik Reutersile ning lisas, et esimesed inimesed lahkusid Ida-Aleppost kella 23 ajal kohaliku aja järgi.

AFP teatas evakueerimist koordineeriva arstide meeskonna juhile Ahmad al-Dbisile viidates, et mässuliste käes olevasse Khan al-Assali saabus viis bussi, kust need peaksid sõitma evakueeritutega valitsuse aladele Aleppo ja Idlibi provintsis.

Valitsusmeelsed jõud nõudsid varem, et Ida-Aleppo evakueerimise taasalustamiseks tuleb inimestel lasta lahkuda Idlibi provintsi šiiitide küladest Foah’st ja Kefrayast, mis on mässuliste piiramisrõngas.

Süüria riigitelevisioon ja Suurbritannias baseeruv Süüria inimõiguste vaatluskeskus teatasid esmaspäeval, et küladest on lahkunud kümme bussi. Vaatluskeskuse teatel lahkus 500 külaelanikku.