IAEA raportis öeldakse ka, et Iraan on alustanud oma 20 protsendini rikastatud uraani varude lahjendamist. Sellise tasemeni rikastatud uraan tõi riigi lähedale võimele toota materjali tuumapommi valmistamiseks, vahendab Reuters.

„Agentuur kinnitab, et alates 20. jaanuarist 2014 on Iraan lõpetanud uraani rikastamise üle viie protsendi U-235 kahes kaskaadis kütuse rikastamise piloottehases ning neljas kaskaadis Fordo kütuse rikastamise tehases, mida varem kasutati sellel eesmärgil,“ teatati IAEA raportis liikmesriikidele.

IAEA viitas Iraani kahele rikastamistehasele Natanzis ja Fordos. Kaskaadid on omavahel seotud tsentrifuugide süsteemid, mis uraani rikastavad. Iraani riigitelevisioon teatas varem, et riik on peatanud 20 protsendini rikastamise Natanzis ja inspektorid suunduvad Fordosse.

„20 protsendini rikastamise peatamine on alanud Natanzi tehases ja rahvusvahelise aatomienergiaagentuuri inspektorid lähevad Fordo tehasesse,“ teatas Iraani riiklik televisioon Iraani aatomienergiaorganisatsiooni asejuhile Behrouz Kamalvandile viidates.

Rikastatud uraanil võib olla nii sõjalisi kui ka tsiviilotstarbeid. Iraan eitab lääne süüdistusi, et ta püüab välja arendada tuumapommi valmistamise võimet, ning väidab, et soovib vaid tsiviilotstarbelist tuumaenergiat.