IAEA võttis vastu otsuse esitada Süüriale noomitus deklareerimata tuumarektori eest. IAEA peakorteris Viinis hääletas selle poolt 17 riiki ja vastu oli kuus, sealhulgas Hiina ja Venemaa. 11 riiki 35-st IAEA juhtorgani liikmest jäid erapooletuks ja üks ei hääletanud, teatab BBC News.

Iisrael pommitas Süüria kirdeosas Deir Alzouri lähedal kõrbes asuvat väidetavat reaktorit 2007. aasta septembris.

IAEA alustas väidete uurimist 2008. aasta juunis, kuid Süüria keeldus koostööst ning pole ühe erandiga ÜRO inspektoreid Deir Alzouri ega sellega seotud kohtadesse lasknud.

Neljapäevaseks noomituseks tegi ettepaneku USA koos lääneliitlastega. IAEA-le tehti ettepanek kuulutada Süüria rahvusvahelisi kohustusi mittetäitvaks riigiks.

„Süüria ilmne katse ehitada salajane deklareerimata plutooniumit tootev reaktor, reaktor, millel pole usutavat rahumeelset otstarvet, on üks kõige tõsisemaid võimalikke turvareeglite rikkumisi,“ ütles USA suursaadik Glyn Davies, kelle sõnul on Deir Alzouri rajatise eesmärgid selged ning resolutsioon on ainuke vastutustundlik samm. „Sealne reaktor ehitati selgel eesmärgil toota plutooniumi võimalikuks kasutamiseks tuumarelvades.“

Süüria suursaadik IAEA juures Bassam al-Sabbagh nimetas agentuuri sammu kahetsusväärseks, kuid lubas, et riik täidab omale võetud kohustusi.

Süüria on alla kirjutanud tuumarelvade leviku piiramise lepingule, mis annab talle õiguse rikastada kütust tsiviilotstarbelise tuumaenergia tootmiseks IAEA järelevalve all.

Samuti on aga Süüria IAEA-ga alla kirjutanud turvalepingule, mille kohaselt on ta kohustatud teavitama ÜRO tuumajärelevalveorganit igasugustest plaanidest ehitada uus tuumarajatis.

Eelmine riik, mille kohta IAEA julgeolekunõukogule ettekande tegi, oli Iraan 2006. aastal.

Julgeolekunõukogul on volitused kehtestada sanktsioone, mida Iraani puhul on rakendatud vähemalt neli korda. Süüria puhul ei pruugi see õnnestuda, sest Hiina ja Venemaa on vastu.