Tööle kandideerinud isik ütles, et salvestas vestluse oma õiguste kaitse jaoks, sest ei saanud otsuse kohta kirjalikku põhjendust, teatab Helsingin Sanomat.

Ametnik täpsustab salvestuses, et Venemaa kodanikud võivad sattuda Vene riigi mõjutamiskatsete objektiks. Ametnik viitab Venemaa seadusandlusele, mis tema sõnul praktikas topeltkodakondsust ei tunne.

Vene seadusandluse järgi on iga Venemaa kodanik kohustatud riigi julgeolekuvõime aitama.

Ametniku sõnul oli ministeeriumi otsuse näol isiku tööle võtmine tühistada tegemist ministeeriumi oma praktikaga Venemaa kodanike suhtes.

Tööle kandideerija oli juba ametisse valitud, kuid välisministeerium tühistas otsuse ilma julgeolekukontrollita. Viimase läbivad aga kõik tööle kandideerijad.

Soome põhiseaduse järgi ei tohi kedagi ilma mõjuva põhjuseta erinevasse positsiooni asetada näiteks tema päritolu pärast. Soome olemasolev seadusandlus ei võimalda seda, et töötamine välisministeeriumis keelataks ainuüksi topeltkodakondsuse alusel.

Soome välisministeeriumi riigisekretär Peter Stenlund ütles, et ministeerium järgib kehtivat seadusandlust ja kohtleb kodanikke võrdselt. Helsingin Sanomate kirjeldatud juhtumist ei tea Stenlund enda sõnul midagi ega saa üksikjuhtumit kommenteerida.

Mingeid juhiseid selle kohta, et Soome-Vene topeltkodakondseid välisministeeriumi tööle ei võeta, Stenlundi sõnul ei ole.

Stenlund tunnistas, et Venemaa võib põhimõtteliselt suunata oma mõjutamiskatsed topeltkodakondsetele.

„Üldisel tasemel on põhjust olla teadlik sellest, kuidas Venemaa suhtub inimestesse, kellel on riigi kodakondsus. Venemaa ei tunnusta teise riigi kodakondsust,“ ütles Stenlund.

Stenlundi sõnul ei võimalda Soome praegune seadusandlus piisavalt katva julgeolekukontrolli läbiviimist.

„Praeguses tegevuskeskkonnas on tõusnud esile erinevaid asju, mis käivad hübriidtegevuse üldnimetuse alla,“ ütles Stenlund.