Austraalias visiidil viibiv Hoon ütles, et eelmisel nädalal Madridis saavutatud 11 riigi kokkulepe võimaluse leidmisest keelatud relvadega Põhja-Korea laevade tabamiseks ühtib USA juhitud Iraagi invasiooni eesmärkidega.

“Me tõepoolest vajame rahvusvahelist koostööd Põhja-Korea isoleerimiseks ning tõestamiseks, et me ei kavatse leppida viisiga, kuidas nad töötavad välja ja levitavad massihävitusrelvi,” ütles Hoon Austraalia Rahvuslikus pressiklubis.

Nn Madridi initsiatiiv kutsub 11 riiki leidma võimaluse massihävitusrelvadeks vajaliku materjali ja muu salakauba, sealhulgas uimastiveos kahtlustatud laevade peatamiseks.

See lepe ei ole suunatud spetsiaalselt Põhja-Korea vastu, kuid Austraalia ametnike sõnul on Pyongyang just selline näide, mille kohta see kehtib.

USA ja tema liitlaste väitel ekspordib Põhja-Korea uimasteid, tuumatehnoloogiat ja valeraha, et finantseerida oma tuumaambitsioone ja turgutada suurtes raskustes majandust.

Madridi algatusega seotud riigid on USA, Suurbritannia, Austraalia, Jaapan, Prantsusmaa, Saksamaa, Holland, Itaalia, Poola, Portugal ja Hispaania. Nende esindajad kohtuvad uuesti järgmisel kuul.