6. märtsil vahistasid nad endise Tšetšeenia julgeolekuteenistuste kõrge ohvitseri Zaur Dadajevi ja veel neli Tšetšeeniaga seotud meest. Vähemalt 2014. aasta lõpuni allus Dadajev otse Alibek Delimhanovile, kelle nõbu Ramzan Kadõrov on Tšetšeenia juht.

8. märtsil tunnistas Dadajev end tapmises süüdi. Näis ebatõenäoline, et Nemtsovi-taolise prominentse isiku mõrv võis juhtuda mõne kõrgeval positsioonil oleva tegelase teadmiseta. Paratamatult langes kahtlus Kadõrovile, kes eitas vihaselt igasugust seost tapmisega.

„Kuritegu viib selgelt otse Kadõrovini. Ma ei suuda ette kujutada, et need mehed võisid sellise kohutava kuriteo sooritada, ilma vähemasti teda informeerimata,“ ütles liberaalne poliitik ja Nemtsovi poliitiline kamraad Ilja Jašin. Tema, nagu paljud venelased, peab Kadõrovilt valvekoeraks, kes on end ketist lahti tõmmanud. Putin kasutas Kadõrovite perekonda Tšetšeeni separatismi purustamiseks, nüüd on aga Ramzan end vabaks rebinud.

„Kadõrov seisab Vene seadustest kõrgemal,“ ütles Jašin. „Katse eemaldada ta ametist või kohtu alla anda võiks vallandada uue Tšetšeenia sõja. Putin kahtlemata kardab sellist arengut ja seepärast ta ei saagi Kadõrovi probleemi lahendada.“

See on üks selgitus, miks Venemaa ühe regiooni liider saab niisuguse vabadusega tegutseda. Kuid see ei ole ainus ega mitte tingimata isegi kõige tõenäolisem põhjus. Kui see oleks õige, võiks Putin temast eemale hoida, kuid ta ei tee seda. Vastupidi, president on öelnud, et Kadõrov on talle nagu poeg, samas kui Kadõrov ütleb, et Putin on tema iidol. Nad kohtuvad regulaarselt, vestlevad soojalt, kiidavad teineteist. Nii et kui te olete mures, et Kadõrov mõrvab karistamatult ja Putin ei suuda teda kontrollida, siis kaaluge ka alternatiivi: mis siis kui Kadõrov mõrvab karistamatult ja Putin ikkagi kontrollib teda?

Loe homsest Eesti Päevalehest The Guardiani ajakirjaniku arutlust, miks Nemtsovi tapmise eest näidatakse näpuga Kadõrovile, ent tegelikult süüdistatakse tema bossi Kremlis.