„Kuidas karistada inimest, kes on võimeline elavate inimestega korda saatma selliseid õudusi?” küsib kunstnikuna tegutsev Mann CNN-i vahendusel. „Ma ei suuda ette kujutada, et sellisel inimesel on hing või südametunnistus või süda. Tal ei oleks lihtsalt mingeid tundeid... Millise karistuse te sellisele inimesele määraksite?”

Manni väidetega ei nõustu 30 aastat holokausti eest vastutavaid natse jahtinud Efraim Zuroff.

„Kõik peavad mõistma, et holokaust ei olnud loodusõnnetus. Selle korraldas inimene inimese vastu,” ütles Zuroff Jeruusalemmas, kus ta juhib Simon Wiesenthali keskust. „Kui süü on kindlaks tehtud, tuleb inimesed vastutusele võtta.”

Esmaspäeval avaldas Wiesenthali keskus värske raporti natsikurjategijate üle käimas olevatest kriminaalasjadest ja süüdistustest. Nimekirja eesotsas on 89-aastane John Demjanjuk, kelle väljaandmine Saksamaale on USA immigratsioonikohtu otsusega peatatud.

Teiste hulgas on nimekirjas endine Ungari ohvitser Sándor Képíró, kes väidetavalt osales 1200 juudi tapmises Serbias Novi Sadis ja Austrias elav kunagine Horvaatia politseiülem Milivoj Ašner, kes väidetavalt kiusas taga ja küüditas natside surmalaagritesse sadu juute, serblasi ja mustlasi.

„Maailma kõige lihtsam asi on unustada,” ütles 60-aastane Zuroff. „Aja möödumine ei vähenda mingil juhul mõrtukate süüd. Me ei arva, et inimestele tuleks vananemise eest auhind anda.”

Holokausti mälestusmarss Auschwitzis