Referendum on nõuandev. See tähendab, et on poliitikute otsustada, mida referendumi tulemustega peale hakata. Referendumi tulemused on kehtivad ainult juhul, kui hääletamas käib üle 30 protsendi valimisõiguslikest. Küsitluste järgi see künnis ilmselt ületatakse, vahendab Hollandi ringhääling NOS.

Kokku on Hollandis umbes 13 miljonit hääleõiguslikku kodanikku. See tähedab, et umbes 3,9 miljonit peab hääletama minemise vaevaks võtma.

Ukraina-referendum on Hollandis esimene, mis korraldatakse eelmisel aastal parlamendis vastu võetud referendumiseaduse alusel. See seadus võimaldab korraldada niinimetatud korrektiivseid referendumeid seaduste üle, mille parlament on juba vastu võtnud. Selleks on vaja 300 000 allkirja. Praegusel juhul sai organisatsioon GeenPeil need kiiresti kokku.

Euroopa Liidu ja Ukraina vahelises assotsiatsioonileppes ei ole midagi öeldud Ukraina võimaliku Euroopa Liidu liikmeks saamise kohta, kuid leppe vastaste sõnul Hollandis sillutab see siiski selleks teed, sest on kokku lepitud, et Ukraina harmoniseerib oma seadusandluse Euroopa Liidu omaga.

Valimisjaoskonnad on Hollandis avatud kuni kella 21-ni kohaliku aja järgi. Häälte lugemine peaks aega võtma paar tundi.

Hollandi valitsus on teada andnud, et võtab referendumit sõltumata tulemusest tõsiselt, kuid otsustab alles pärast selle selgumist, mil viisil. Assotsiatsioonileppe vastased on valitsust üles kutsunud igal juhul referendumi tulemusest lähtuma.

Hollandi valitsuse mänguruum on aga piiratud. Euroopa Liidu 28 liikmesriigist on Holland ainus, mis pole assotsiatsioonilepet veel ratifitseerinud. Peale selle on mõned lepingu osad, nimelt need, mis puudutavad kahepoolset kaubavahetust, juba jõustunud.