Tänasel erakorralisel istungil riigi parlamendi ette jõudev abiprogramm tekitab vastasseisu ennekõike võimuerakondade sees, mistõttu ei ole ka jätkuvalt selge, kui suur osa peaministripartei saadikutest kavatseb hääletada abipaketi poolt ja kui palju selle vastu.

Kuna liberaalide juhist peaminister Mark Rutte on jätkuvalt keeldunud avalikult nädala eest eurotsooni rahandusministrite heakskiidu saanud abiprogrammile toetust avaldamast, võib tänane hääletus potentsiaalselt puhuda üles poliitilise tormi koalitsioonis, millel on parlamendis vaid ühekohaline enamus.

Immigratsiooni ja Euroopa Liidu vastu seisev konservatiivide juht Geert Wilders lubas valitsuse karmi kriitikuna algatada umbusaldushääletuse Rutte vastu. „Pärast kaht eelnevat abiprogrammi, lubas Rutte, et ei anna Kreekale enam sentigi,“ tuletas Wilders meelde. „Ta kasutab Hollandi rahva usaldust vääralt ära.“

Sellegipoolest ei põhjusta Haagis nii väga peavalu Wilders, vaid hoopis peaministri enda ja ühtlasi ka riigi suurim partei, kes ei ole jätkuvalt suutnud abiprogrammi osas ühtset seisukohta võtta.

Valitsuskabinet on teadaolevalt küll viimase abiprogrammi toetamise poolt, kuid peaministrierakonna sees möllab jätkuvalt torm ja tõenäoliselt hääletab osa saadikutest abipaketi vastu. Kui palju, on aga raske ennustada.