Raporti autor oli Briti uurimisbüroo Capital Economics. 2012. aastal lasi PVV teisel Briti uurimisbürool Lombard Street Researchil uurida, millised oleksid kuldna uuesti kasutuselevõtu tagajärjed. Selle raporti järgi annaks eurotsoonist lahkumine Hollandi riigile lõppkokkuvõttes raha juurde. Büroo tunnistas oma euroskeptilisust, kuid kinnitas, et viis läbi sõltumatu uuringu, vahendab De Volkskrant.

Capital Economics leiab oma raportis muu hulgas, et Euroopa Liidust väljaastumine annaks Hollandile võimaluse heaolu suurendamiseks ulatuses, milleni suudeti vaid pikka aega tagasi jõuda. Kasv oleks võimalik, sest ära langeksid Euroopa Liidu reeglid ja kohustused, väidavad uurijad. Hollandil oleksid teiste riikidega vabamad kaubandustingimused.

Dijsselbloemi sõnul on Euroopa Liidust väljaastumine väga ebamõistlik. „Üht asja tean ma väga kindlalt. Holland on Euroopas majanduslik suurvõim. Me teenime suurema osa rahast kauplemisel Euroopa Liidu riikidega, nii et Hollandil on väga suur huvi lihtsa kauplemisega siseturu vastu. Sellega sobib kokku ka ühine raha. See on praegusel hetkel tugev ja eurotsooni seis on tükk maad parem kui paar aastat tagasi. Meil ei ole ühtki põhjust uutesse seiklustesse tormata. Ma oleksin sellele väga vastu,“ ütles Dijsselbloem.

Tilburgi ülikooli finantsmajanduse professor Sylvester Eijffinger ütles, et raportit ei saa tõsiselt võtta. Tema sõnul on selles arvesse võetud ainult kulud ehk raha, mis läheb Brüsseli suunas. „Sissetulekuid pole vaadatud. Kaubavood ja rahavood on meile just väga palju eeliseid andnud. Kasu on hiiglaslik,“ ütles Eijffinger, kelle sõnul tooks Euroopa Liidust väljaastumine Hollandile suurt kahju.