Vihje Leideni koolis tulistamisega ähvardamise kohta tuli Šveitsist Zürichi politseilt. Et ähvardus oli Ameerika veebilehel, võeti ühendust ka USA föderaalse juurdlusbüroo FBI-ga, vahendab De Volkskrant.

Sõnum oli üles pandud veebilehele 4chan ja see oli ingliskeelne. Sõnumi kirjutaja teatas, et laseb maha oma õpetaja ja nii palju õpilasi kui võimalik. Anonüümne ähvardaja teatas, et kannab tõendina taskus kirja. Sõnumi juures oli pilt relvast, mida ähvardaja lubas kasutada. Tegemist on Colt Defenderiga. Foto ringleb juba pikemat aega internetis, eelkõige relvafoorumites.

„Me oleme kogu päeva tööd teinud, aga pole sõnumi saatjale veel jälile jõudnud,“ ütles Hollandi politsei esindaja Wim Hoonhout pühapäeva õhtul. Pole ka teada, millisest koolist täpselt jutt käib. Seetõttu otsustasid linnapea Lenferink, politsei ja prokuratuur pühapäeva õhtul kõik Leideni koolid ettevaatusabinõuna suletuks jätta.

„See on tohutu dilemma, aga teisiti ei saa,“ ütles Hoonhout. „Selle informatsiooni juures, mis meil praegu on, on see ainus lahendus.“

Õpilasi ja lapsevanemaid hoitakse „oma informatsioonikanalite“ kaudu asjaga kursis. Asi puudutab kümneid koole ja tuhandeid õpilasi, teatas prokuratuur. Kui kaua koolid suletuna hoitakse, pole veel teada.

Politsei oli esmaspäeval juba varahommikul Leideni koolide juures kohal. Politsei jääb kogu esmaspäevaks kõigi koolide juurde. Õpilaste ja õpetajate teavitamise eest peavad hoolitsema koolid ise.

Praegu teadaolevalt pole Hollandis kunagi nii palju koole tulistamishirmus korraga suletud.

See pole aga esimene kord, kui hollandlane on 4chan-is ähvardustega esinenud. 2009. aastal arreteeris politsei 18-aastase nooruki Rijsbergenist, kes ähvardas tulistamisega ühes Breda koolis. Ise väitis ta, et tegemist oli naljaga.